L'ANC reclama boicotejar els mítings unionistes a TV3
L'entitat i Òmnium demanen que no es miri la cadena pública demà a la tarda
Qualifiquen la decisió de la junta electoral de “bogeria democràtica”
Unió renuncia finalment a la retransmissió
No s'ha de mirar TV3 demà de quatre a set de la tarda. Aquesta és la crida que fan l'ANC i Òmnium Cultural arran de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que obliga a retransmetre actes de campanya dels partits que no van assistir a la Via Lliure de la Diada. Les dues associacions van qualificar aquesta situació de “bogeria democràtica” i també van demanar que els seus socis i simpatitzants facin, des d'ara i fins al 27-S, més campanya que mai per fer arribar a tothom els arguments a favor de la independència.
TV3 ja ha modificat la seva graella de programació per diumenge a la tarda, en què tenia previst emetre APM? Extra i la pel·lícula El sastre de Panamà, i en el seu lloc farà, en diferit, una part dels actes del PSC, el PP, Catalunya Sí que es Pot i Ciutadans –vegeu gràfic sobre la distribució de minuts prevista per a cada formació–. Unió va renunciar ahir a la nit a la retransmissió de l'acte electoral sobre la família que li pertocava.
Els mítings, que també es faran per Catalunya Ràdio, tindran la mateixa durada que la retransmissió de la Via Lliure, una condició obligada per la Junta Electoral Central, que considera que la mobilització de la Diada va ser un acte electoral i que, per tant, s'ha de compensar les organitzacions que no hi van participar.
Tant el president de l'ANC, Jordi Sànchez, com el d'Òmnium, Quim Torra, van recordar que la millor manera de protestar contra la imposició de la JEC és mirar demà el canal 33. Tots dos van negar que la Via Lliure tingués connotacions electorals. “On és la prova que l'11 de setembre es va fer una proclama a favor de cap candidatura? Si era un míting, com diuen, per què no es va demanar el vot per ningú?”, es va preguntar Sànchez, que va qualificar tot aquest escenari d'un “estat d'excepció informativa i democràtica”. Els dos mandataris també van apel·lar als partits que demà es “beneficiaran” d'aquesta mesura perquè hi renunciïn, i van acusar els components de la junta electoral de tenir unes ments “perverses”. “Aquesta decisió trenca la normalitat de qualsevol campanya”, va reblar Sànchez.
El president de la Corporació Catalana de Mitjans, Brauli Duart, també va criticar aquesta obligació i va anunciar que presentaran un recurs al Tribunal Suprem. El problema és que la resolució judicial arribarà d'aquí a un temps i, encara que sigui favorable als interessos dels mitjans públics catalans, els actes electorals compensatoris ja s'hauran emès.
Precisament ahir es va presentar un estudi de l'associació Drets en què, amb dades a la mà, es denuncia el poc pluralisme dels mitjans de comunicació espanyols i, per exemple, s'explica que els tertulians i polítics no independentistes suposen el 96%. Ahir, la junta electoral de Barcelona va emetre una altra resolució, a instàncies del PSC, en què dictamina que el president de la Generalitat, Artur Mas, “va infringir els principis d'objectivitat i transparència del procés electoral” durant la declaració institucional de la Diada. També l'insta a no repetir “actes similars”.