El cap d'Afers Europeus del Parlament suec veu un Estat català dins la UE
En un debat sobre el procés sobiranista català, el dirigent assegura que Catalunya “compliria tots els criteris per ser membre de la UE” i avala el 27-S
Una Catalunya independent “compliria tots els criteris per ser membre de la Unió Europea”. Així de contundent es va mostrar el president del comitè d'Afers Europeus del Parlament Suec, Carl Schlyter, durant un debat sobre el procés sobiranista català i el 27-S. Organitzat pel Partit Verd suec, junt amb la col·laboració del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), durant l'acte, Schlyter també va reconèixer el caràcter plebiscitari del 27-S i va carregar contra la campanya de la por de l'unionisme que amenaça amb la sortida de Catalunya de la UE si es declara la independència. El dirigent suec va avisar que “no es pot utilitzar la UE com un argument o una excusa a la campanya electoral”.
Tot i el seu suport als comicis del 27-S, Schlyter va lamentar que els catalans “hagin de votar sobre la independència d'una manera complicada” a causa de la negació de l'Estat espanyol a convocar un referèndum. Schlyter no va trobar motius per no acceptar Catalunya dins la Unió Europea i va considerar “un problema” si Espanya decideix utilitzar el seu dret a veto. “Si un Estat vol entrar a la UE, per què li hauríem de denegar l'accés?” va afirmar, assegurant que “si els catalans escullen un futur diferent, els governs europeus hauran de reaccionar”.
En un acte on també van intervenir el secretari general de Diplocat, Albert Royo i l'escriptora Bel Olid per part catalana, així com el diputat verd Valter Mutt i l'eurodiputada Bodil Valero, Schlyter es va mostrar convençut que els espanyols veuran els beneficis de tenir bones relacions amb Catalunya, “es decideixi el que es decideixi”. Amb el d'ahir, ja són 7 els parlaments nacionals que debaten el procés català.
LES FRASES
L'ambaixada espanyola, present
A l'acte també hi va participar un representant de l'ambaixada espanyola, que va demanar la paraula després que el diputat suec Valter Mutt afirmés que el dret a l'autodeterminació està reconegut internacionalment. El representant espanyol va a afirmar que aquest dret no és aplicable a Catalunya “perquè la llei internacional no ho preveu”. També va defensar el dret de tots els espanyols a decidir i va afirmar que l'Estat actuarà “de forma adequada” el 27-S.