Fernández Díaz preveu 35.000 peticions d'asil a l'Estat espanyol
Assegura que “no discutirà” l'assignació de 15.000 refugiats de Brussel·les però anticipa també l'arribada directa de desenes de milers de persones
Els ministres de l'Interior europeus celebren un reunió extraordinària per acordar les quotes de refugiats
El ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat aquest dilluns que l'Estat rebrà aquest any unes 35.000 peticions d'asil. La xifra s'obtindria sumant el total de refugiats que Espanya acollirà a través del sistema de repartiment proposat per la Comissió Europea, així com de les persones que es preveu que facin la petició d'asil directament a l'Estat, especialment a través de les fronteres de Ceuta i Melilla. Fernández Díaz ha assegurat que el Govern espanyol “no discutirà sobre les xifres” proposades per Brussel·les i acceptarà els 15.000 refugiats que la CE li ha assignat en l'última distribució de persones, que s'haurien de sumar als 2.800 pactats el juliol.
“No discutirem sobre xifres i per tant la proposta de la CE per a la reubicació de 140.000 refugiats, dels que ens tocarien, 15.000, l'acceptarem”, ha assegurat Fernández Díaz a l'entrada de la reunió extraordinària de ministres de l'Interior de la Unió Europea, que arriba l'endemà que Alemanya hagi imposat temporalment els controls a les fronteres per fer front a l'arribada de refugiats.
La xifra de 15.000 refugiats caldrà sumar-la als 2.800 que el govern espanyol ja va acceptar el juliol, quan l'objectiu de la Comissió Europea era repartir només 40.000 refugiats. Ara, i davant la greu crisi humanitària a Síria, Brussel·les aposta per distribuir entre tots els estats de la UE un total de 160.000 refugiats, però hi ha països, especialment a l'est i el centre d'Europa, que rebutgen el sistema de quotes. Entre els més bel·ligerants, per exemple, hi ha la República Txeca, Eslovàquia o Romania. A més dels prop de 18.000 que hauria d'acollir Espanya per assignació directa de la UE, Fernández Díaz també preveu 17.000 demandants d'asil directe a través de les fronteres de Ceuta i Melilla. La majoria, ha dit, el ministre, són siris.
Fernández Díaz ha defensat que “la voluntat de solidaritat” a l'Estat “s'està manifestant” a través de l'acceptació de les xifres, així com també de les iniciatives de caràcter local i autonòmic que s'han vist en les darreres setmanes. Segons el ministre, l'objectiu és que aquest “esperit d'acollida” es pugui “materialitzar el més aviat possible i de manera eficaç” seguint “el procediment”.