Romeva, a Madrid: “La paciència s'ha acabat”
El cap de llista de Junts pel Sí assegura que “Catalunya serà el principal aliat d'Espanya a Europa i al món
Es pot començar el procés amb 68 escons”, assegura en una conferència
El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha assegurat aquest dilluns des de Madrid que la independència és també “una oportunitat” per a l'Estat espanyol i ha assegurat que una futura Catalunya independent serà “el millor aliat” d'Espanya a Europa i al Món. Romeva ha advertit que els “insults” i l'actitud immobilista del PP i del PSOE han alimentat en els últims anys l'independentisme, i ha atribuït també aquest creixement dels qui aposten per la creació d'un nou Estat a Europa al fet que “s'ha acabat la paciència” dels federalistes que esperaven un canvi en el marc espanyol. “Quan un país de 7,5 milions de persones en treu un i mig al carrer potser seria pertinent preguntar-se perquè”, ha dit.
Romeva ha fet aquestes manifestacions en el transcurs d'un esmorzar informatiu a Madrid presentat per l'escriptor Ignasi Riera, al que l'han acompanyat el portaveu de CDC al Senat, Josep Lluís Cleries, i el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà. No hi ha estat present cap representant del govern espanyol ni tampoc del PP o del PSOE.
El cap de llista de Junts pel Sí, que ha recordat que aquest és el quart any de mobilització “massiva, pacífica i exemplar” on no s'hi ha registrat “ni un sol incident”, ha destacat la diversitat de les persones que van participar a la Via Lliure de l'11 de Setembre i ha recordat que moltes d'aquestes persones no hi assistien fa alguns anys.
“La paciència s'ha acabat”
I és que segons Romeva la via federalista que fins fa poc defensaven diverses corrents a Catalunya ha quedat “aparcada” perquè en molts casos “la paciència s'ha acabat”. Com a exemple ha recordat les dificultats per a l'ús del català a les Corts o sentències contra decrets del Govern com el de la pobresa energètica.
“A Catalunya no ha augmentat el nacionalisme, sinó l'independentisme, és a dir, la voluntat de tenir un Estat per respondre a les necessitats de la gent”, ha afirmat, perquè “hi ha una percepció d'indefensió”.
“Molta gent hem arribat a la conclusió que no tenim un estat a favor, sinó en contra, quan molta gent d'ideologies, percepcions i orígens molt diversos arriba a aquesta conclusió potser alguna cosa s'ha fet malament en aquests anys”.
Segons Romeva, aquest no és un problema “jurídic”, com apunten algunes formacions i el govern espanyol, sinó “democràtic”, i cal preguntar a l'executiu espanyol perquè vol deixar Catalunya fora de la UE. “A Espanya li interessa? Crec que no. A Europa li interessa? Crec que no”, ha dit abans de recordar que en els últims anys 13 nous països han entrat a la UE.
Per aquest motiu ha apuntat també que el futur entre Catalunya i Espanya passa per un “espai de diàleg”. “Crec que a ningú li convé un escenari com el que algú aventura (una Catalunya fora de la Unió Europea), però tampoc és necessari, i si aquest escenari es dóna és per una voluntat política, no per una qüestió jurídica”, ha afirmat abans de recordar que diversos experts veuen l'expulsió de Catalunya de la UE com a “improbable”.
“Catalunya serà el principal aliat d'Espanya al Món”
Romeva ha afirmat que la independència de Catalunya és, també, “una oportunitat”. “Una oportunitat per a Catalunya, però també una oportunitat per a Espanya i per a Europa”, ha dit.
Segons el cap de llista de Junts pel Sí “la situació de tensió actual és insostenible, és inviable i no beneficia a ningú, ni a Catalunya, ni a Espanya, ni a Europa”, però un cop constituït el nou estat “el principal aliat que tindrà Espanya a Europa i al Món serà Catalunya, igual que a l'inrevés”, ha dit.
“Si no volen comptar escons, que posin un referèndum sobre la taula”
Romeva també ha apuntat que si Junts pel Sí pot formar govern sobre la base d'una majoria absoluta ho farà i aplicarà “el programa amb què ha concorregut” a aquests comicis. “Es pot començar el procés amb 68 escons. Si algú vol fer un referèndum que el posi sobre la taula, no hi ha problema, que el posi sobre la taula i en parlem”, ha dit.
PP i PSOE han alimentat l'independentisme
El cap de llista de Junts pel Sí també ha assenyalat que “en quests anys ha fet més per alimentar els carrers l'actitud del PP i PSOE, que competeixen per veure qui utilitza més i millor a Catalunya, que qualsevol intervenció d'un líder o representant polític a Catalunya”.
Un fet que segons ha apuntat ha fet que molts antics defensors de les tesis federalistes s'hagin decantat per la creació d'un nou estat. “Després d'haver-ho intentat tot, la conclusió és que només per la via de les urnes i la democràcia poden trobar una sortida a la situació on estem instal·lats”.
Com a exemple ha recordat les manifestacions de Felipe González a El País. “Aquest tipus de declaracions només alimenten encara més la percepció que tenim un Estat en contra, i necessitem un estat a favor. En comptes de desanimar i desincentivar, aquest tipus d'actituds les activen encara més”.