El carrer atia el plebiscit
el no El PSOE i el PP demanen al seu electorat que voti el 27-S com en unes espanyoles després de la Diada
JxSí fa alerta que el 27-S encara no s'ha guanyat
L'ANC es prepara per emparar la futura desobediència civil
La mobilització massiva de la diada ha reforçat el plebiscit. Ahir els partits unionistes es van desinhibir de resultes de l'èxit de la concentració a la Meridiana i fan una crida estanca a la mobilització dels seus electorats per tal de frenar el procés. Tot i menystenir l'exhibició de força al carrer, el PP va emplaçar els veïns de l'àrea metropolitana a manifestar-se a les urnes. El PSOE va demanar a l'electorat que acostuma a abstenir-se a les eleccions al Parlament que concorri als col·legis electorals. “Ara ens toca a nosaltres”, va proclamar C's. Junts pel Sí, per contra, va advertir que amb la Via Lliure no n'hi haurà prou si no es constitueix una majoria política independentista. Catalunya Sí que Es Pot i Unió es van aferrar a la mobilització per exigir que a Madrid moguin fitxa. L'ANC, mentrestant, ja es prepara per al 28-S. Preveu treballar per donar cobertura a la desobediència civil que considera que haurà d'acompanyar la gestió del full de ruta de l'independentisme, si guanya el plebiscit.
L'endemà de la Diada Societat Civil Catalana va omplir la Meridiana de veles informatives per difondre els avantatges de la pertinença a Espanya. La Via Lliure, que ja va capitalitzar el primer dia de campanya electoral, no només en va condicionar el segon, sinó que va insistir en el caràcter plebiscitari de les eleccions que els partits unionistes es negaven a reconèixer. La crida a aturar l'independentisme va ser unànime en els partits del no. “Prenguem-nos aquestes eleccions com si fossin de debò unes eleccions generals. Diguem a Mas que Catalunya és de tots els catalans”, va proclamar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, des de Tarragona. Sánchez va intentar reforçar la candidatura de Miquel Iceta brandant el seu projecte federal per a Espanya. El candidat dels socialistes catalans va advertir Mas que no pot incomplir la llei perquè això només ho fan els “delinqüents”, usant el mateix apel·latiu amb què el president de la Generalitat va comparar el tracte del govern espanyol als catalans que promouen una revolució democràtica. Iceta, però, va expressar el seu respecte per la Via Lliure i va demanar a Mariano Rajoy que en prengui nota.
Els del PP, més enllà de la crida al vot útil espanyolista, no es van moure de les acusacions contra el que consideren un ús partidista de la mobilització. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que va acompanyar ahir Xavier Garcia Albiol, va qualificar la Via Lliure d'“espectacle vergonyós” i va considerar que representa el govern “corrupte i sectari” de Mas. A Luxemburg, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va lamentar que la Diada “ha deixat de ser la festa de tots els catalans”. Albert Rivera va admetre que a la Meridiana hi havia “molta, molta gent”, però va advertir que molts més es manifestaran el 27-S a les urnes.
Junts pel Sí va recordar que el plebiscit es guanya a les eleccions, més enllà del carrer. “Sense això, no seríem on som, però només amb això no arribaríem on hem d'arribar”, va advertir Artur Mas, candidat número 4 per Barcelona, sobre la mobilització. Mas també va criticar que el govern espanyol atribueixi el clam ciutadà als seus propis interessos i maniobres. Va qualificar de “barroer” la identificació de la protesta amb Junts pel Sí i va lamentar que el PP i Catalunya Sí que Es Pot coincideixin en l'argument que la protesta era electoralista. La CUP, però, també va acusar la coalició d'apropiar-se de la concentració.
El cap de cartell de la llista de confluència d'esquerres, Lluís Rabell, va recomanar a Cifuentes que “prengui lliçons de democràcia” i va tornar a reclamar el referèndum. També el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va criticar la “insensatesa” dels que no veuen el maltracte de l'Estat, i va acusar Mas d'“encendre la metxa sense controlar-ne l'explosió”.
La CCMA i els partits s'enroquen
El PSC, el PP, Catalunya sí que Es Pot, C's i UDC no estan d'acord amb la proposta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per compensar-los el temps dedicat a la cobertura informativa de la Via Lliure amb entrevistes, amb la mateixa durada i franja horària que la manifestació. El PSC, Catalunya Sí que es Pot i UDC van emplaçar la CCMA a reunir-se per buscar un altre format per complir la resolució de la Junta Electoral Central (JEC), que dijous va determinar que s'havia de destinar un espai equivalent als partits que no assistien a la mobilització de la Diada. El PP, el PSC i Catalunya Sí que Es Pot van recórrer a la JEC per forçar a negociar la CCMA, que manté que és potestat seva i no dels partits la tria de continguts.