Política

No votaran, però hi són

En els trams 12, 13 i 14, els participants de la Catalunya del Nord, el País Valencià i les Illes també s'han afegit a la Via Lliure

Han participat en els actes de la Diada per solidaritat i per reivindicar la catalanitat dels seus territoris

“No podrem anar a ficarla papereta a l'urna, però
la hi ficarem de cor”

Ahir no era un dia festiu a la Catalunya del Nord, ni al País Valencià ni a les Illes Balears, però centenars de representants d'aquests territoris es van voler afegir a la Via Lliure: aquests tres territoris tenien assignats, respectivament, els trams 12, 13 i 14: són els que han vingut de més lluny i s'han espavilat per tenir el dia lliure, fent un esforç econòmic, però estan tan o més engrescats que els principatins per la il·lusió de poder contribuir al naixement d'una república catalana, tot i que no podran votar per decidir-ho: “Som aquí precisament per això, perquè no podem votar”, diu rient la Catalina, que ha vingut de Mallorca. “I perquè mos considerem part d'aquesta nació catalana i volem donar suport als nostres germans principatins”, afegeix el seu company de viatge. “Ser aquí és una manera de votar, és votar amb els peus”, diu Pere Morey, escriptor mallorquí, que descansa a l'ombra del parc esperant que
comenci la Via Lliure.

Tomeu Martí, president del grup Blanquerna –i que ha estat fins ara coordinador de l'Obra Cultural Balear–, calcula que més de 400 persones s'han desplaçat des de les Illes, a més dels illencs que viuen a Barcelona per feina o per estudis i que també han vingut a fer pinya al tram 14. “Hi som per simpatia, per germanor i per solidaritat, però també per interès: perquè si aquí al Principat el procés acaba bé, i no dubti que hi acabarà, nosaltres serem molt beneficiats; a ses Illes Balears hi haurà un gran desvetllament de consciències, a partir d'es dia que es vegi que un estat ha estat possible, i que funciona milions de vegades millor que s'Estat espanyol. És una inversió en es fons”, diu Martí.

A les quatre de la tarda, al tram 13 esperen autobusos del País Valencià que arriben tard. Ja hi ha valencians, però també gent que estudia o treballa a Barcelona. Finalment arriben els dos autocars. Toni Royo, des d'Acció Cultural del País Valencià, és una de les persones que han coordinat la convocatòria valenciana: “Entre els autocars i la gent que ha vingut en cotxe particular o tren, calculo que seran 300 persones”, diu Royo. “És una representació simbòlica, però hem volgut tenir presència. No podrem anar a ficar la papereta a l'urna, però la hi ficarem de cor”, afegeix el representant d'aquesta entitat.

Francesc Bitlloch és el coordinador de l'ANC a la Catalunya del Nord, des d'on han vingut sis autocars, al tram 12, i explica que han inscrit directament més de 350 persones, a part de la gent que hagi vingut per lliure. “Som aquí per solidaritat i perquè volem afirmar la nostra catalanitat. Som presents i actius en el procés de la Catalunya del sud i continuem sent actius en el procés del nord, que té la seva problemàtica i el seu ritme particulars”, afegeix Bitlloch. Amb els autocars també han vingut castellers i grallers del Rosselló que animen l'espera.

Als trams 12, 13 i 14, és clar,
no hi havia només nord-catalans, valencians i illencs. La majoria eren principatins, però s'hi respirava un ambient particular amb tanta o més il·lusió que a la resta de la Via Lliure.

Esforç suplementari
En autocar, en avió o en tren, la gent que es va desplaçar ahir des de la Catalunya del Nord, les Illes i el País Valencià, territoris on ahir no era festiu, va fer un esforç suplementari.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.