Mas crida a votar per “marcar el futur de la nació”
El president de la Generalitat demana que després del 27-S es mantingui la “concòrdia”
Lamenta que hi hagi partits que neguin de manera “interessada i barroera” que Catalunya és una nació
El president del Govern, Artur Mas, ha fet aquest dijous una crida a la participació el proper 27-S aprofitant el missatge institucional de la Diada: “En les vostres mans hi ha la força i l'eina que marcarà el futur polític d'aquesta Nació: el vot”. El president ha subratllat que, “sigui quin sigui”, el resultat haurà de ser acceptat per “tots”.
En el seu tradicional missatge institucional en motiu de l'Onze de Setembre, Mas ha recordat com, per unanimitat, el Parlament va aprovar la llei de la Diada Nacional, que reconeixia Catalunya com a nació i que assenyalava l'Onze de Setembre del 1714 com una data de “reivindicació i resistència activa enfront de l'opressió i, per sobre de tot, l'esperança d'un total recobrament nacional”. “Fa 35 anys, totes les tendències polítiques del nostre Parlament, amb el record encara viu de la foscor de molts anys de dictadura, no tingueren problemes a reconèixer el que avui els seus successors estan negant”, ha observat.
Segons ell, la Diada del 2015 és “especial” per la proximitat del 27-S, quan els catalans, a través del vot, definiran “el mandat democràtic que marqui el futur de la Nació”. “Sigui quina sigui” la decisió a les urnes en una elecció que ell i la seva candidatura consideren plebiscitària, el president ha demanat que tothom assumeixi el resultat per mantenir la “concòrdia”. “Les eleccions es poden perdre o es poden guanyar, però el futur l'hem de guanyar els 7,5 milions d'homes i dones de Catalunya”, ha assenyalat.
“I a partir de l'endemà, la concòrdia i la voluntat inequívoca de ser un sol poble han de seguir sent el nord que guiï el nostre futur col·lectiu”, ha afegit.
Mas ha lamentat que hi hagi partits que neguin de manera “interessada i barroera” la condició de nació de Catalunya, quan la van acceptar el 1980 en la primera llei aprovada pel Parlament, la de la Diada. “Em sembla greu que avui en dia, apel·lant a la Constitució i a l'esperit del 78, es menystingui, es tergiversi i fins i tot s'ofengui la voluntat de molts catalans de votar per decidir el futur polític del país; i es negui de manera tan interessada com barroera, la nostra condició de Nació”, ha dit.
També ha dedicat temps a recordar la negativa continuada del govern espanyol a acceptar una consulta sobre la independència, motiu pel qual va decidir tornar a avançar les eleccions. “Les institucions de l'Estat i, especialment, el govern de l'Estat, no han volgut fer-ho possible de cap de les maneres. De fet, no han volgut ni parlar-ne. Resta, per tant, l'únic instrument que no ens poden prohibir: unes eleccions al Parlament de Catalunya”, ha indicat.
“Sempre cal prendre nota de la veu de la ciutadania, però quan aquesta veu és persistent i constant, malgrat que alguns vulguin seguir-la ignorant, el seu reclam es fa inajornable. Aleshores, cap representant institucional, cap demòcrata, pot obviar aquest clam pacífic i té la responsabilitat de trobar la forma perquè pugui expressar-se democràticament”, ha insistit.
Pel que fa a la manifestació que ANC i Òmnium Cultural han convocat un any més, aquest cop a l'Avinguda Meridiana de Barcelona, Mas s'ha mostrat convençut que tornarà a ser “multitudinària i pacífica”. El president de la Generalitat ha focalitzat el protagonisme d'aquesta reivindicació de “llibertat” en la “gent”, tal i com ho ha estat des de la primera gran manifestació del 2012.
Per acabar, ha desitjat una feliç Diada a tots els catalans i ha desitjat que Catalunya torni a mostrar al món la seva millor cara: “convivencial i oberta, culta i cívica, compromesa amb la justícia, amant de la llibertat, i sensible i solidària amb el patiment i les esperances de tantes persones que es veuen forçades a creuar en aquest moment el pont de la mar blava mediterrània, fugint de la guerra i de la barbàrie, a la recerca d'un món més digne i millor”.