Mas convida l'Estat a pactar una separació sense lesions
Avisa que Madrid acabarà perjudicant la mateixa Espanya si no s'avé a negociar els termes de la independència
Junts pel Sí promet pensions més altes i menys atur amb la secessió
Artur Mas va recuperar el concepte de win-win amb què va fer fortuna fa més d'un any per argumentar que tant Catalunya com Espanya hi poden sortir guanyant si pacten la separació. En un acte de precampanya de Junts pel Sí sobre la viabilitat de la independència, va advertir que no tindria sentit que el govern espanyol no volgués negociar la separació de Catalunya per preservar l'estabilitat econòmica i política. “Si ens lesionem, ens lesionarem tots dos”, va vaticinar, flanquejat pels economistes i també candidats de la coalició Oriol Amat i Germà Bel.
Mas, de fet, es va negar a acceptar que Espanya sigui el principal perjudicat per la independència, tenint en compte els estudis que avalen la viabilitat d'una Catalunya independent amb què Junts pel Sí promet pensions més elevades i menys atur. Es va mostrar segur que amb quaranta milions d'habitants “se'n poden sortir perfectament”. A més, va insistir en la predisposició a incloure una clàusula de solidaritat amb Espanya en l'acord de secessió. “Voldrem seguir ajudant, ja sigui de manera directa o a través dels fons de la Unió Europea –va precisar–. Que ningú es pensi que si aconseguim l'estat girarem l'esquena.”
Junts pel Sí no amaga que usarà el deute espanyol com a arma per intentar forçar l'obertura de converses. Mas va insistir ahir que estan disposats a assumir la part del forat que correspon a Catalunya, “sempre que les negociacions siguin de bona voluntat”. A més, va argumentar que la Unió Europea acabarà intervenint per assegurar que no se'n derivaran conseqüències econòmiques que perjudiquin el club comunitari.
No és que la Catalunya independent sigui viable, sinó que, segons Junts pel Sí, les pensions es podrien incrementar i la mateixa creació de l'estat generaria entre 50.000 i 70.000 llocs de treball. Amat va fer servir aquest interval per quantificar els treballadors necessaris per fer funcionar les estructures d'estat ara inexistents. La tributació d'aquestes persones, a més, revertiria positivament sobre el conjunt. D'acord amb els càlculs de Junts pel Sí, el sistema de pensions català tindrà superàvit, perquè així ha estat en les darreres dues dècades i, per tant, es podran apujar les prestacions, mentre que el sistema espanyol és deficitari. Bel va qualificar de cabdal la decisió que prengui la UE sobre Catalunya, com a estat successor d'Espanya o com a tercer estat, per determinar els drets i els deures assumits i la permanència en el club dels 28, que Junts pel Sí considera assegurada, si bé no jurídicament, almenys pel que fa a la pràctica actual del moviment de persones, relacions comercials i l'euro.