Política

La traça monàrquica es difumina en el ple

El govern de BComú pretén aprofitar un buit legal per regular la presència de simbologia a la sala de la Reina Regent

La CUP aprofita la sessió d'ahir per reclamar la substitució d'elements o noms de carrers franquistes

Després de tirar pel dret i retirar el bust del rei Joan Carles que presidia la sala de plens, l'executiu d'Ada Colau ha fet un pas més en ferm per reemplaçar progressivament la simbologia monàrquica o religiosa de certes estances oficials. Els serveis jurídics municipals ja estan treballant en una proposta de modificació de l'article 75 del reglament orgànic municipal (ROM) –la gran carcassa normativa que regula el funcionament intern del consistori– per tal que sigui el ple municipal el que acordi quin paper i quines característiques han de tenir aquesta mena d'elements al·legòrics. Una proposta que vol aprofitar el buit legal que hi ha en aquesta matèria, i que ja està en mans de la resta de grups per començar a ser discutida. Alguns partits com C's i el PP ja la rebutgen de ple, ja que a ningú se li escapa que aquesta regulació vol que la simbologia d'espais com la sala de la Reina Regent tingui caràcter “democràtic i neutralitat religiosa”. Ahir, per cert, durant el ple no hi havia cap símbol monàrquic recent. L'argument és que l'Ajuntament encara no ha rebut la foto oficial de Felip VI. Tot i que diu que l'ha demanada.

Per la seva banda, les regidores de la CUP María José Lecha i Maria Rovira van irrompre enmig de la sessió amb una placa de carrer treta de l'avinguda de Borbó. Amb això volien protestar perquè s'havia vetat de l'ordre del dia la seva proposta d'eliminar la iconografia franquista i espanyolista que encara pobla l'espai públic de Barcelona.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.