Sánchez només reconeix la “singularitat” de Catalunya
El líder del PSOE no va més enllà després que l'ús del terme ‘nació' per Felipe González incomodés el partit
Sánchez vindrà sis cops durant la campanya, una aposta mai vista del PSC per la marca PSOE
L'aposta de l'expresident socialista Felipe González per reconèixer Catalunya com a nació en la Constitució no ha fet moure ni un centímetre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, en relació amb aquesta qüestió. El presidenciable espanyol no va més enllà de la Declaració de Granada, que reconeix la “singularitat” institucional, lingüística i cultural de Catalunya, i evita obrir la caixa dels trons com sí que es va atrevir a fer González en una entrevista dissabte a La Vanguardia.
Davant de més d'un miler i mig de persones que assistien a la Festa de la Gent Gran del PSC, al port de Tarragona, Sánchez es va reivindicar com a “catalanista” i va refermar que l'Espanya federal que proposa ha de reconèixer i assumir com a propi “un poble singular com és Catalunya, amb la seva història, tradicions, institucions, llengua i cultura”.
Cap pas endavant en la denominació després que, dissabte mateix, el reconeixement històric de González només rebés l'agraïment del presidenciable del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, mentre que la majoria de barons del PSOE van deixar clar que no volen anar tan lluny o bé van considerar, com la catalana Carme Chacón, que no és el moment d'incendiar el debat polític espanyol per una qüestió “nominalista”.
Sánchez va reivindicar la “unió civil de tots els catalans” i va recordar que “quan Catalunya es divideix i se situa al marge de la llei, surt derrotada”. Qui vulgui una Catalunya millor, per ell, ha de “dir adéu a Mas, al seu 3% i a Jordi Pujol”. Sánchez feia ahir el seu últim acte de precampanya a Catalunya, on vindrà sis cops a donar suport a la candidatura d'Iceta, a qui també acompanyaran, com a mínim una vegada, l'expresident González i els secretaris generals de les Illes, Aragó, el País Valencià, Castella-la Manxa i Andalusia. Es tracta d'un esforç del PSC mai vist en uns comicis catalans per mobilitzar l'electorat del PSOE. Sánchez va alertar que els “riscos de la secessió són reals i no amenaces” i va parlar de la sortida de l'euro i de la UE, de l'augment de les dificultats per accedir al crèdit i per mantenir les pensions i l'educació i la sanitat públiques, de la pujada dels impostos, d'“aixecar fronteres” i del “trencament emocional”. Va retreure a Rajoy que “Espanya no és anticatalana, ni de dretes ni insolidària. Espanya no és el PP”.
LES FRASES
Iceta: “Si Mas no és capaç de donar la cara, fora!”
El presidenciable socialista a la Generalitat, Miquel Iceta, va asseverar que si Artur Mas “no és capaç de donar la cara a les eleccions, no mereix continuar sent president”. “Fora! No volem enganys, volem gent que doni la cara, que es posi el primer”, va afegir. Iceta va demanar un esforç de mobilització a l'electorat socialista i va recordar que les enquestes mostren que els votants independentistes “estan tots mobilitzats, els seus vots ja són a les urnes i, en canvi, els que podrien assegurar una majoria d'esquerres són a casa”. Iceta va carregar contra la reforma del Tribunal Constitucional que pretén fer el govern del PP per aturar el president Mas: “No he vist en la història d'Espanya una irresponsabilitat, una hipocresia i una mala fe com la del PP, que ha arribat a extrems indignants. No mereix continuar governant ni un segon més.”