“Catalunya serà a la UE”
Junts pel Sí reitera que el nou país formarà part de la Unió Europea tot i les amenaces de Cameron
El programa electoral posa èmfasi en l'eix social
La candidatura vol crear una conselleria d'exteriors
També es compromet a rebaixar trams
de l'IRPF i l'IVA
“Catalunya serà a la Unió Europa”. Així de taxativa és com ahir es va mostrar la candidatura de Junts pel Sí arran de les contínues amenaces que arriben del govern espanyol i del PP i últimament també d'Angela Merkel i David Cameron. La coalició sobiranista manté que no hi haurà cap problema a continuar formant part dels tractats internacionals i d'adhesió perquè són uns drets adquirits per tots els ciutadans actuals de la UE. Precisament aquest és un dels punts nuclears del programa electoral, que es va presentar ahir i que també posa èmfasi en l'eix social i planteja la reducció d'alguns impostos.
Dijous passat el primer ministre britànic, David Cameron, va alertar que si Catalunya comença el procés d'independència quedarà fora de la Unió Europa i s'haurà de posar a la “cua”, una advertència que cal afegir a la de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que aquesta setmana també va subratllar que és “molt important respectar la legalitat internacional” fent referència al procés català. Són dos atacs directes a Catalunya amb el beneplàcit del PP, que l'únic que pretén és posar la por als cos dels ciutadans amb vista al 27-S. Però ahir Junts pel Sí va desmuntar aquest discurs i va reiterar, un cop més, que Catalunya no quedarà fora ni de la UE ni de l'euro. “Volem ser on som ara per moltes veus interessades d'estats que es protegeixen entre ells”, va exclamar el president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, mentre que el líder d'ERC i número 5 de la candidatura, Oriol Junqueras, va recórrer als manuals de dret per argumentar que els estats que neixen són “hereus” dels tractats internacionals que els han regit fins llavors i, per tant, tot continuarà igual.
Aquest escenari es detalla en el programa electoral en què es destaca que el futur govern de concentració de Junts pel Sí crearà una conselleria d'exteriors. També s'explica que es comunicarà als presidents de la UE l'inici del procés per constituir l'estat català “amb la voluntat inequívoca de permanència a la Unió Europea”; se sol·licitarà la continuïtat a les institucions i es presentarà una proposta “d'adhesió o successió” als més de 3.200 tractats bilaterals i multilaterals celebrats per l'Estat espanyol.
Contra la corrupció
Al marge del vessant nacional i de transició cap a la independència, els redactors del programa han volgut posar l'accent en el marc social. Per exemple, parlen de destinar prop d'un 30% del PIB en aquest camp –actualment se situa en un 22,3%, per sota de la mitjana europea– i també proposen una fiscalitat més justa amb la reducció de l'IRPF en els trams més baixos o l'harmonització de l'impost de societats en l'àmbit europeu. Una altra mesura seria establir tipus reduïts d'IVA i d'altres impostos indirectes que graven els productes de consum habitual i augmentar els que fan referència als de luxe.
CDC i ERC també han previst un apartat específic contra la corrupció i plantegen prohibir els condemnats que formin part de cap llista, ocupin un alt càrrec en l'administració i que hi treballin durant deu anys. “No podem ser ambigus”, va reconèixer el cap de cartell, Raül Romeva.
Però Mas va alertar que per poder tirar endavant aquest programa es necessitarà una “gran majoria” i va recordar que si el 27-S es planteja com unes plebiscitàries és per culpa de l'Estat, que ha negat sistemàticament la millora de l'autogovern de Catalunya o la celebració d'una consulta. “No hem arribat fins aquí perquè se'ns n'ha anat l'olla”, va reblar.
LES FRASES
LA XIFRA
Rabell: “Osàcar és el Bárcenas català”
Prop de 750 persones van participar ahir en unes jornades de Catalunya Sí que es Pot per escollir les vint-i-cinc prioritats programàtiques per al 27 de setembre. Una d'aquestes serà la lluita contra la corrupció, segons va explicar el cap de llista, Lluís Rabell: “El cas del 3% no ha estat una petita mala praxi d'un Ajuntament, sinó que és una manera de governar el país”, va dir el candidat, que va qualificar l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, com el “Bárcenas català.” Rabell va acusar la candidatura Junts pel Sí de crear una candidatura que ofereix un “govern de Convergència recautxutat” i es va erigir en l'alternativa al model de CDC. En aquest sentit, va presentar Catalunya sí que es Pot com la coalició que farà front a la “Catalunya de les desigualtats, dels desnonaments, del jovent sense futur i del territori maltractat”. Rabell també va lamentar que se'ls inclogui en el bloc del no en el context plebiscitari i va recordar que la seva llista és la del “no a la reforma laboral o la llei d'estabilitat pressupostària”.