Política

Patronals i cambres de comerç fan pinya amb el procés sobiranista en un acte a la Pedrera

Els convocants lliuren un manifest a la presidenta del Parlament, que recorda que s'ha acabat el temps de “l'ambigüitat”

Les 13 cambres de comerç i 17 patronals signants del 'Manifest del Far' han refermat aquest dijous el seu suport “incondicional” al dret a decidir de Catalunya i han demanat que es respecti el resultat de les eleccions del 27-S. Les entitats han fet costat al procés sobiranista endegat pel Parlament de Catalunya i en finalitzar l'acte s'ha lliurat una còpia del manifest a la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert. Dirigint-se als assistents, De Gispert ha agraït la celebració d'un acte tant “necessari” com el d'avui i ha recordat que s'ha acabat el temps de “l'ambigüitat” i que en els propers comicis del 27 de setembre és hora de triar “entre blanc i negre”.

En el seu torn de paraula, el president de la Cecot, Antoni Abad, ha apuntat que els empresaris compten amb multitud d'estudis que demostren que la qualitat democràtica i el bon funcionament d'un estat són elements que contribueixen al bon desenvolupament de l'economia i que “el dret a decidir és un element estructural d'una democràcia”. Abad ha afirmat que “els empresaris no tenen por de la democràcia, sinó de la ignorància i de la intolerància. A Espanya no es dialoga des de la transició i això perjudica greument el funcionament de l'economia. Els empresaris de Catalunya fa dècades que plantegem la necessitat de comptar amb un estat homologable. Cal refundar l'Estat o fundar un nou estat”, ha sentenciat.

Per la seva banda, el president de Pimec, Josep González, ha recordat que la patronal manté el seu suport al dret a decidir dels catalans i ha demanat “seriositat” als agents polítics. “Volem unes eleccions tranquil·les el proper 27-S i no entenem les pors i les comparacions històriques lamentables”, ha afegit. González ha recordat que els processos electorals no han de fer oblidar als governants que cal seguir governant, per exemple, amb les inversions en infraestructures i per aconseguir que les pimes continuïn “sent el motor del país”.

Després dels parlaments dels convocants, s'ha lliurat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el 'Manifest del Far', que recull la defensa del dret a decidir per part de les organitzacions patronals i cambres que han organitzat l'acte d'aquest dijous. De Gispert ha celebrat la “necessitat” d'actes com el d'avui que deixin enrere les “ambigüitats”, ja que davant de les eleccions del 27-S s'ha de triar “entre blanc i negre”. La presidenta del Parlament ha recordat que el manifest és clar en el seu suport al procés endegat per la cambra catalana, al dret a decidir i al resultat de les eleccions del 27-S.

El vicepresident del Consell General de Cambres de Catalunya, Domènec Espadalé, i el president de FemCat, Ramon Carbonell, han reiterat el suport de les seves associacions al procés sobiranista de Catalunya i han demanat que es respecti el resultat de les eleccions del 27-S. Els representants d'aquestes entitats han defensat que la viabilitat econòmica del país està suficientment demostrada pels estudis de nombrosos economistes i han destacat que una Catalunya independent representaria una millora per a l'economia i per a les empreses del país.

Els economistes defensen la independència

L'acte s'ha iniciat amb la presentació per part del periodista José Antich, que ha apuntat que en una situació “normal” els empresaris es centren en reivindicacions que millorin el funcionament de l'economia, però que en el cas actual és necessari reclamar el dret a l'autogovern i el dret a decidir. Antich ha posat d'exemple de l'excepcionalitat del moment el projecte del govern del PP de reformar el Tribunal Constitucional, una proposta que ha aixecat l'oposició de tot l'arc parlamentari del Congrés.

Posteriorment, els economistes Joan B. Casas, Jordi Galí, Miquel Puig i Xavier Sala i Martín han fet diverses exposicions per demostrar la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent i els costos associats a la permanència a l'estat espanyol. Casas ha posat l'accent en el dèficit fiscal i pressupostari que pateix crònicament la Generalitat per la seva dependència d'Espanya, mentre que Galí ha mostrat matemàticament que l'estoc de capital públic de Catalunya s'ha vist molt disminuït en les darreres dècades per la política d'inversions dels governs espanyols.

Per la seva banda, Puig ha defensat el procés d'autodeterminació d'Escòcia i el debat democràtic que va viure el Regne Unit en aquest aspecte. L'economista ha afirmat que Catalunya es mantindria dins de la UE i de l'euro, tot i que el procés no seria automàtic. En aquest sentit, ha citat un document elaborat per Londres per convèncer els escocesos de romandre al Regne Unit, en què es reconeix Escòcia es mantindria dins de la Unió Europa en cas d'independència. “Són tants els interessos industrials i financers que hi ha darrere, que no es permetria que Catalunya sortís de la UE i de l'euro, encara que volguéssim”, ha sentenciat.

En el seu torn, Sala i Martín ha recordat la història bíblica de David contra Goliat, però ha recordat que el gegant no era tant fort i el jove pastor no era tan dèbil. “L'estat espanyol s'està fent extraordinàriament dèbil per culpa dels seus governants, que falsifiquen documents, que canvien les lleis al seu interès. Mentre que l'economia catalana és forta i vital, com mostren les seves exportacions, les seves universitats i les seves empreses”, ha conclòs. Tanmateix, “la gran força de Catalunya és la seva il·lusió”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.