Política

Foment assegura que el “procés secessionista” genera “tensió i màxima preocupació” a les empreses

La patronal recorda al futur Executiu que ha de governar per a tots els ciutadans des de la “legalitat, en un entorn de seguretat jurídica i amb estabilitat”

La patronal Foment del Treball adverteix que “el procés secessionista” que plantegen algunes candidatures de cara a les catalanes del 27S “genera tensió i màxima preocupació” des de la perspectiva econòmica i empresarial, i demana que el nou Govern es formi dins del “marc legal” i amb “seguretat jurídica”.

La principal organització empresarial catalana fa aquestes consideracions en un document de propostes amb vista al 27S que ha elaborat i que ha fet arribar a les formacions polítiques que es presenten als comicis.

En el text, assegura que “la convocatòria electoral incorpora una dimensió política extraordinària i excepcional pel fet que diverses candidatures plantegen un procés secessionista, circumstància que genera tensió i màxima preocupació des de la perspectiva econòmica i empresarial”, en al·lusió a la candidatura Junts pel Sí (CDC i ERC).

“És òbvia la incertesa empresarial davant d'aquest debat polític, que posa en qüestió la pertinença a la Unió Europea i a la Zona Euro amb totes les conseqüències que té per al sistema financer català, entre d'altres”, adverteix el document de la patronal, que president Joaquim Gay de Montellà.

L'organització empresarial considera que es tracta d'unes eleccions “autonòmiques al Parlament de Catalunya” per constituir la nova cambra autonòmica i formar el pròxim Govern de la Generalitat, que tindrà la responsabilitat de governar “per a tots els ciutadans i, per tant, ha de crear i mantenir les millors polítiques econòmiques, socials i culturals que garanteixin el progrés i benestar de tots els ciutadans”.

Per a Foment, el pròxim Govern s'ha de formar dins el marc legal, en un entorn de seguretat jurídica de llibertats, drets i obligacions i amb l'estabilitat necessària per fer possible assolir els principals objectius del país.

Cinc línies estratègiques per al proper Govern

Foment del Treball proposa a les principals formacions polítiques que concorren a les eleccions del 27-S que, si tinguessin la responsabilitat de constituir el proper Govern de la Generalitat, incorporin en el seu programa cinc línies estratègiques que es consideren “prioritàries” i “essencials” per fer de Catalunya el territori “més innovador i dinàmic del Sud d'Europa i una de les economies més pròsperes del continent”. En aquesta línia, demana una fiscalitat més competitiva; un increment sostingut de les inversions en infraestructures per part de la Generalitat, però també de l'Estat; un marc jurídic i regulador “segur i estable”; i avançar cap a la màxima eficiència de l'administració pública a través de la simplificació de la normativa i la reducció de la seva pròpia estructura.

Les accions que proposa Foment del Treball es refereixen, segons resumeix en el comunicat, al disseny d'un “veritable programa d'internacionalització” que acompanyi les empreses en el seu objectiu de guanyar quota de mercat fora del país i fins i tot l'ajudi a explorar possibles aliances amb socis internacionals. Alhora, cal aprofundir en els programes d'innovació i implantar-los en la gestió empresarial. Per això es proposa concloure la integració dels Centres Tecnològics i fomentar la transferència tecnològica.

Quant a la política energètica, Foment insisteix en fer possible les connexions internacionals de tot tipus d'energia, però fonamentalment polítiques tarifàries que reflecteixin només els costos directament vinculats a la generació, transport i distribució d'energia. Programes de Formació Dual, vincular la universitat i l'empresa i assolir el trilingüisme, són els elements principals de les propostes de formació. I finalment, pel que fa a la creació de noves empreses es proposa donar més informació sobre els punts d'assessorament i a la tramitació i facilitació de nous programes de finançament per als nous projectes.

De la mateixa manera, s'observa que la recuperació econòmica es consolida tant a Catalunya com a Espanya i, per aquesta raó, és imprescindible que les polítiques públiques dels propers mesos siguin “prudents” i “orientades a enfortir-la”.

Un període “fonamental”

El document, a diferència de les propostes més detallades i concretes de les anteriors convocatòries electorals, conclou les seves propostes amb un cinquè punt referit a l'economia competitiva, a través de la internacionalització, la innovació i la formació. Aquestes tres àrees, al costat de l'àmbit energètic i la creació d'empreses, les considera qüestions que són el motor per crear un entorn eficient i competitiu de l'activitat empresarial.

Segons Foment del Treball el període 2016-2020 serà “fonamental” per confirmar la fortalesa de Catalunya i requereix, al seu entendre, administracions públiques compromeses. “La primera i fonamental és la Generalitat de Catalunya, el pes de la qual en l'estabilitat social i econòmica del país la fa factor clau del creixement”, ha afegit a través d'un comunicat. En les seves consideracions prèvies, el document destaca que el conjunt del sector públic català que depèn directament de l'administració autonòmica treballa amb uns pressupostos que superen els 27.000 milions d'euros, cosa que representa el 12,8% del PIB català, i amb una plantilla de més de 220.000 treballadors.

Malgrat que el document té en aquesta ocasió una voluntat més estratègica i programàtica, considera vigents una bona part de les 100 propostes concretes que es van presentar el 2012, així com els diferents papers que han elaborat les Comissions del Foment al llarg de la legislatura, entre els quals destaquen l'estudi sobre l'Impost de Successions i Donacions i Informe sobre Infraestructures a Catalunya.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.