Rajoy: “Junts per unir”
El president del govern de l'Estat reforça la marca electoral del PP com a guardià de la cohesió d'Espanya i contra el procés català en el discurs d'inici del curs polític
Remarca el rebuig als “ultimàtums de sí o no” sense concessions a Catalunya
El PP reforça la seva marca electoral com a garantia de la unitat d'Espanya i de la recuperació econòmica. El president del govern espanyol i líder dels populars, Mariano Rajoy, va brandar ahir el seu immobilisme davant del procés català per reforçar la promesa que seguirà vetllant per la cohesió de l'Estat de la mateixa manera. “No deixarem que ningú converteixi els espanyols en estrangers”, va advertir, sense concretar amb quines eines ho farà ni fins a quin extrem. Des de Soutomaior, a Pontevedra, el president dels populars va dedicar a Catalunya un dels missatges principals del tradicional discurs d'obertura amb què el PP inaugura el curs polític, des de fa nou anys al castell originari del segle XII. El procés català tan sols va compartir protagonisme amb l'advertència que una possible aliança del PSOE amb Podem contra el PP perjudicarà la millora de l'economia estatal.
La recta final de les eleccions espanyoles de finals d'any, encara sense data, travessa ineludiblement el 27-S i Rajoy va situar la candidatura Junts pel Sí com l'enemic a batre des de Madrid. “Alguns estan per trencar, però som molts més els que estem junts per unir”, va alertar, en un joc de paraules amb el nom de la coalició de CDC i ERC que encapçala Raül Romeva. El PP no escatimarà esforços per incrementar la seva presència a Catalunya. Rajoy clourà l'escola d'estiu del partit, a Lloret de Mar, a finals d'aquesta setmana, i es preveu que s'hi traslladi diverses vegades durant la campanya per donar suport a Xavier García Albiol. Precisament ahir, el candidat dels populars al 27-S –que fins ara havia estat molt crític amb els pactes contra la llista més votada, com el que el va expulsar de l'alcaldia de Badalona en les darreres municipals– es va mostrar partidari de formar un govern no independentista amb el PSC i Ciutadans, si sumen, per posar fi al procés. El justifica, segons va esgrimir en una entrevista a l'ACN, l'excepcionalitat del context.
En vista de la més que probable victòria de Junts pel Sí, la recepta del president espanyol és coneguda: el rebuig frontal a les demandes catalanes sense concessions. El PP ja ha descartat incloure la reforma de la Constitució espanyola en el seu programa electoral i, tot i que no està tancat a parlar-ne després dels comicis a les Corts, la seva aposta és respondre amb fermesa contra la transició unilateral cap a la independència que Junts pel Sí i la CUP propugnen si sumen majoria absoluta al Parlament el 27-S. Rajoy no està disposat a acceptar “ultimàtums de sí o no”, segons va remarcar, ni “imposicions perquè els catalans renunciïn a Espanya i a Europa”. Veu la cita electoral del setembre com una “delirant fugida cap a enlloc”.
Davant d'un PSOE que insisteix en la proposta de reforma federal de la Constitució, i d'un Podem que parla d'un nou procés constituent que vagi més enllà de modificacions puntuals de la carta magna i que estaria disposat a regular el dret a l'autodeterminació, el PP no admet ambigüitats. “La nostra posició és molt clara: defensarem com sempre la unitat d'Espanya, la sobirania nacional”, va anunciar des del faristol, i va insistir en la necessària “igualtat” de tots els espanyols, la “llibertat”, els “drets fonamentals” i la “cohesió”. Rajoy es va mostrar convençut que la millor resposta al qüestionament de l'statu quo que fa l'independentisme és “preservar la concòrdia”, i hi va afegir que cada vegada que s'ha permès que a Espanya penetri el “virus de la desunió” a l'Estat li ha anat “malament”.
Tampoc no va faltar la tesi de la fractura social, que ha quedat associada per la seva especial vehemència a José María Aznar. Rajoy va assenyalar que la convocatòria electoral només ha servit per “dividir la gent” a Catalunya i per “enfrontar-la”, dins i fora del Principat.
LES FRASES DE RAJOY
Silenci, pàtria i patrimoni
Mariano Rajoy no va fer cap referència a la irrupció de l'operació Petrum 2 en la precampanya, amb els escorcolls de divendres a la seu de CDC i de la CatDem, així com a quatre ajuntaments catalans, per investigar el presumpte pagament de comissions del 3% de Teyco per l'adjudicació d'obra pública. Després que CDC acusés l'Estat de voler “influir” en la campanya i del desmentiment de Soraya Sáenz de Santamaría, Rajoy va guardar silenci. Ben al contrari que el PSOE i Podem, que van continuar carregant contra Convergència. Pedro Sánchez va reclamar que algú assumeixi responsabilitats polítiques i va equiparar el partit d'Artur Mas amb el PP: “Es confon pàtria amb patrimoni i s'ho emporten a paradisos fiscals.” Pablo Iglesias va indicar, per la seva banda, que la continuïtat de Mas és la continuïtat de les retallades i la corrupció.