Política

Junts pel Sí exhibeix múscul

La llista unitària llança la campanya del 27-S reunint 40.000 persones a l'Arc de Triomf

Avisa que els vots que no vagin al sí es comptaran en el no

Mas denuncia el “joc brut” de l'Estat i augura la majoria el 27-S

Mas respon a Aznar que “Catalunya
ni es trenca ni
es trencarà”

Una exhibició en tota regla de força i d'unitat dins de la diversitat, a les portes de la “campanya més decisiva de la nostra història”, i trenta dies abans d'unes eleccions “excepcionals”. Junts pel Sí va reunir ahir unes 40.000 persones a l'Arc del Triomf de Barcelona per donar el tret de sortida oficial a la precampanya i reptar-se a un únic objectiu: sortir vencedors del 27-S per fer la independència. “Guanyarem i tindrem la majoria. I ho farem bé”, vaticinava el president de la Generalitat, i número 4 de la candidatura, Artur Mas, que també es recordava dels qui havien augurat, en referència a l'expresident Aznar, una divisió a Catalunya abans que a Espanya. “La nostra llista és la resposta: Catalunya ni es trenca ni es trencarà, i està donant una lliçó”, li responia.

“Som un sol poble amb moltes veus”, sostenia el candidat, Raül Romeva, que feia una crida a “aguantar” davant dels crits i amenaces que estan arribant des de l'altre cantó. “Som la campanya del diàleg i parlarem amb tothom”, subratllava. “La independència és una oportunitat de dignitat”, ressaltava el número 5, i president d'ERC, Oriol Junqueras, que es conjurava per no deixar-la passar en un discurs de to històric, però també marcadament social, en què destacava la unitat d'acció assolida com a país, “amb independència” d'origen, religió, llengua o classe social.

Va ser un acte, això sí, sense gairebé cap referència a l'escorcoll que, a aquella hora, encara durava a la seu de CDC per part de la Guàrdia Civil, que al matí havia fet el mateix a la seva fundació CatDem, a la recerca de proves del suposat pagament de comissions de la constructora Teyco al partit. Tot just Josep M. Forné, candidat per Lleida, lamentava el “to d'amenaça i l'exhibició de poder” de l'Estat. “Avui se n'ha pogut veure un exemple”, lamentava. Mas, màxim dirigent del partit, ni tan sols hi va al·ludir, més enllà de denunciar els “cops de porta, els silencis, els menyspreus, les amenaces, el joc brut o les querelles” amb què l'Estat ha respost els últims tres anys a un poble que li oferia “mà estesa” per dialogar. “En lloc d'arronsar-nos hem tirat endavant”, recordava Mas, que instava a fer el mateix fins al final. “Han passat moltes coses, i espereu les que vindran”, avisava, això sí.

27-S plebiscitari

La cita del 27-S és històrica i no admet lloc a dubtes. Per això tots van voler deixar clar que les eleccions seran plebiscitàries perquè Catalunya digui si vol ser independent, ja que el món estarà amatent i reclama “mandats democràtics clars”. “Són eleccions per decidir que no hi hagi mai més autonòmiques”, resumia Romeva, que recordava que no es votarà “per reformar la Constitució Espanyola, sinó per fer la constitució catalana”. “No volem tenir més sobirania però tampoc menys que Holanda o Dinamarca”,
exemplificava, després de recordar que l'objectiu últim no és cap altre que “el benestar” i la “prosperitat per assegurar la justícia social”.

La majoria de parlaments van insistir que no és moment de mitges tintes, dirigint-se als que puguin dubtar d'escollir una opció més conservadora. “No hi ha terme mig”, recordava la número 2, i expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell. “O estàs amb el sí i el futur de Catalunya o amb el no, el passat, el PP i Rajoy”, apuntava, mentre també tenia una altra reflexió per als qui parlen de majories qualificades. “No permetrem que els que no ens van deixar fer un referèndum ens diguis quants vots o escons hem de guanyar.” “La nit del 27-S es comptaran sís i nos, i tot el que no sigui del sí serà comptat del no”, insistien Romeva i Mas, qui apel·lava directament als indecisos i la “gent de bona fe”.

L'economista Germà Bel, candidat per Tarragona, encara hi afegia un altre motiu, després de lamentar que s'ha cansat de la “lluita estèril” per intentar canviar un estat que “no ha canviat les seves formes absolutes”. “El no l'administraran des de Madrid sense complexos”, avisava, mentre es posava com a mirall el centre i el nord d'Europa, i desmentia la brama que les pensions no es pagaran.

El cantant Lluís Llach, número 1 per Girona, ressaltava que és una candidatura “de respecte i civisme”, que tot el que vol és “que passem d'aspirants a ciutadans, a ciutadans de ple dret”. Ell mateix resumia el repte gegantí que es proposa: “Mira que n'havia somiat, de truites, però com aquesta, cap.”

Guardiola, “Súmate!” i ‘L'estaca'

L'hora llarga que van durar els discursos va tenir també moments emotius. Eduardo Reyes, número 6 i president de Súmate, va ser ovacionat al crit de “Súmate!” dirigit al col·lectiu castellanoparlant que ell representa, fet que el va emocionar visiblement. “Ningú ens frenarà, farem el que Catalunya es mereix i sempre ha merescut”, proclamava, mentre agraïa a Mas i Junqueras que s'hagin entès.

Precedit pel cant espontani de L'estaca per part del públic, després que parlés Lluís Llach, també va ser molt aplaudit el vídeo en què l'entrenador Josep Guardiola, que tanca la llista per Barcelona, es va afegir a l'acte des de Munic. Davant la possibilitat de “fer un país nou des de zero”, Guardiola cridava a fer “l'últim esforç, l'últim pas cap endavant”. “I si ara no acaba de sortir, serà demà, o l'altre”, desafiava per al futur.

En l'acte, iniciat amb un poema de Vicenç Andrés Estellés recitat per Montserrat Carulla, l'havia precedit una gran foto oficial amb tots els candidats que van a les llistes per les quatre demarcacions.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.