“A Europa ningú ha dit que Catalunya no pugui votar”
El cap de llista de Junts pel Sí sosté que l'expulsió de la Unió Europea “no s'aguanta per enlloc jurídicament”
Romeva diu, a El Punt Avui Televisió, que la victòria del sí ha de ser aclaparadora perquè garanteix el que vindrà
“Ningú ens ho regalarà; com més escons tinguem, millor”
El 27-S com l'oportunitat que no va poder ser el 9-N. D'aquesta manera plantejava ahir el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, en una entrevista a El Punt Avui Televisió, la convocatòria de les eleccions al Parlament català. Romeva va insistir en el fet que aquests comicis seran determinants per al futur de Catalunya, tant com ho havia de ser la consulta, perquè d'aquesta manera es podran crear les eines necessàries per governar. I és que aconseguir aquestes eines és l'obsessió de la candidatura. Per això argumentava que el programa que presentarà Junts pel Sí és per a una situació transitòria i que girarà sobre dos eixos: d'una banda, aconseguir les estructures d'estat per a la transició, el marc jurídic i el procés constituent; de l'altra, la gestió del dia a dia i assegurar que els serveis funcionen amb normalitat.
Sobre la tan temuda expulsió de Catalunya de la Unió Europea, va recórrer a la seva experiència com a eurodiputat. Segons ell, qualsevol persona que sàpiga com funciona Europa sap que aquesta amenaça no va enlloc. Segons el seu parer, només funciona com a argument de la por i per enganyar. Una tesi que utilitza l'Estat espanyol, tot i ser el primer a qui interessarà mantenir obertes les relacions amb Catalunya, per exemple, en qüestions com les comunicacions i les infraestructures. “Des de l'essència jurídica, l'expulsió no s'aguanta per enlloc”, va dir Romeva, que hi va afegir que “a Europa ningú ha dit que Catalunya no pugui votar”. En aquest sentit, va parlar de l'oportunitat que representa el 27-S per fer les coses de cap i de nou.
El candidat de Junts pel Sí també es va referir a polèmiques que han envoltat la llista, com ara el fet que el candidat a president sigui Artur Mas i no ell. En aquesta qüestió va insistir que la seva és una llista “horitzontal i transversal” en què tothom ha fet cessions, tant els partits polítics com les persones de la societat civil que s'hi han integrat. “És indiferent l'ordre en què anem, perquè aquestes no són unes eleccions autonòmiques. Que jo sigui el número 1 és circumstancial”, va concloure.
D'aquesta manera, rebatia les crítiques dels partits unionistes i també dels que acusen la llista d'aprofitar-se de la Via Lliure de l'11 de setembre. Per ell, la Diada serà una reivindicació col·lectiva de diverses sensibilitats. Amb tot, Romeva va reconèixer que aquesta és una diada diferent, perquè hi ha eleccions. I que el més important és que el sí hi obtingui una victòria aclaparadora, perquè el que passi el 27 de setembre és el que condicionarà el que passi a partir de l'endemà. “El 28, si tenim una majoria indiscutible, que ningú ho dubti: tenim un equip preparat per fer el que toca fer, però el que cal és un mandat democràtic clar de la ciutadania”, va avisar.