Política

I ara, 100.000

Junts pel Sí busca més candidatures simbòliques per reforçar la llista

Romeva, Mas i Junqueras obren la precampanya amb un primer gran acte

Detallarà la transició prèvia a les eleccions constituents

60.000 cares més. Fa dies que les candidatures de Junts pel Sí per al 27-S estan tancades i registrades però pretenen continuar reforçant cada un dels llocs de la llista amb més adhesions simbòliques durant el compte enrere fins al 27-S. En duen 42.000 en el comptador. Ahir en van redoblar l'objectiu fins a les 100.000. El cap de cartell de la coalició, Raül Romeva, va justificar l'empresa com una manera de visualitzar el caràcter extraordinari dels comicis i de l'acord electoral. Els aliats independentistes intenten empènyer la candidatura amb un buscat efecte multiplicador per ampliar la majoria àmplia que els vaticinen les enquestes internes fins a l'absoluta. Per això tancaran la setmana de la represa política (avui es torna a reunir el govern i demà hi ha diputació permanent al Parlament) amb un gran acte en què tornaran a coincidir Artur Mas i Oriol Junqueras i tots els rostres d'una candidatura que explota la pluralitat per intentar penetrar en tots els sectors.

La convocatòria, divendres al barceloní passeig Lluís Companys, serà el primer gran acte de precampanya. Tot plegat mentre roden un espot electoral i ultimen el programa per definir els detalls del procés de transició fins a la independència pactat entre CDC i ERC.

Romeva va insistir que serà un programa “instrumental”, no “de govern”, que concretarà les passes a seguir fins a la proclamació, prèvia a les eleccions constituents. Complementarà el projecte les ja avançades actuacions urgents en matèria social per prioritzar la cohesió social en l'entretant. El cap de cartell de Junts pel Sí, que ja va aclarir que no pensa defensar la gestió del govern de Mas, centrarà el seu discurs de campanya en la defensa que Catalunya es doti de les eines d'estat i en l'articulació del corpus jurídic que acompanyarà el desafiament a la legalitat espanyola, si és que la majoria de catalans l'avala a les urnes. “No podem llegir el programa ni el 27-S amb una lògica autonòmica”, reblava Romeva. Junqueras insistia en la idea en declaracions a RAC1. El líder dels republicans va admetre que “evidentment” ERC té “moltes més proximitats en polítiques socials” amb la CUP que amb els convergents. “A la candidatura hi ha visions diferents”, constatava Romeva, reiterant la necessitat de l'acord per resoldre la “necessitat urgent, imperant” de l'estat català.

Les crítiques a la gestió de CiU, tanmateix, capitalitzen la campanya de Catalunya Sí que es Pot i el PSC. Un exemple. Miquel Iceta va acusar Junts pel Sí d'“amagar” l'actuació de Mas i va alertar que l'aliança “tindria seriosos problemes per governar” perquè la independència és el seu únic comú denominador. Romeva, Junqueras i Lluís Llach, tanmateix, neguen que la candidatura de Lluís Rabell sigui la seva adversària perquè defensa el dret a decidir. Junts pel Sí veu en aquesta candidatura de confluència un possible aliat l'endemà de les eleccions i rebutja situar-lo en el bloc del PSC, Ciutadans i el PP. El compromís de Pablo Iglesias, reiterat ahir, és que si Podem
té “poders institucionals” habilitarà les vies per a l'exercici del dret a decidir tot i que ell no és partidari que “Catalunya se'n vagi d'Espanya”.

LES XIFRES

13.500
candidats
es va posar inicialment Junts pel Sí com a objectiu. El van superar en un dia.

LES FRASES

40.000
adhesions,
el mateix nombre de voluntaris del 9-N, va ser el segon llistó que es van fixar i superar el cap de setmana.
Explicaré per què necessitem tenir eines d'estat, i el model de gestió és un debat que ja arribarà
Raül Romeva
CANDIDAT DE JUNTS PEL SÍ
Si hi ha alguna proposta de reforma de la Constitució, en tot cas serà de caràcter regressiu. No hi veiem recorregut

El PP exclou la reforma de la Constitució del seu programa

El PP no inclourà la reforma de la Constitució en el programa electoral. Després de la primera reunió del comitè de direcció després de les vacances d'estiu, el vicesecretari de comunicació del partit, Pablo Casado, va remarcar que no veuen prioritària una modificació constitucional. “En un moment en què es desafia la unitat d'Espanya no convé qüestionar-se el marc de convivència que ha donat el període de major prosperitat a Espanya”, va advertir Casado, convençut que l'obertura del meló constitucional pot ser interpretat com una escletxa “per reescriure la història d'Espanya”. En canvi, el PP plantejarà la reforma del reglament del Congrés i del Senat, de les administracions públiques i el finançament autonòmic.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.