Gordó fa una crida a no “oblidar la nació completa” en el camí cap a la independència
El conseller de Justícia aposta per redactar una constitució catalana en base al que “compartim com a poble” i obviant els “matisos ideològics i culturals que ens diferencien”
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha defensat des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que una Catalunya independent no hauria de fer “oblidar la nació completa” i que seria “lògic” contemplar la possibilitat d'estendre la nacionalitat catalana als ciutadans de la resta de territoris dels Països Catalans. Gordó ha recordat que Catalunya està formada per dues nacionalitats, la catalana i l'occitana, i ha emplaçat els catalans independentistes a “tenir-les en compte”.
Sobre la futura constitució catalana, ha destacat que hauria d'incloure “tot allò que compartim com a poble” obviant “els matisos ideològics ens diferencien”. Gordó també ha alertat que “seria un error menysprear la política i els polítics” en aquest procés.
La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que es fa a Prada de Conflent ha acollit aquest dissabte una taula rodona sobre una eventual constitució catalana. Al costat del conseller de Justícia, Germà Gordó, hi han participat Joan Matamala, integrant de l'equip de juristes que promou el nou text constitucional, el catedràtic de dret de la UB i membre del Consell de Transició Nacional, Joan Vintró, i Eva Pons, professora de dret constitucional de la UB, com a moderadora.
El conseller de Justícia, Germà Gordó, fent ús d'un cert to èpic, ha assegurat que el 9-N “va estendre el certificat de defunció de la Catalunya autonòmica” i que “mentalment” els catalans “ja estan en una Catalunya lliure”. Tot i tenir-ho “a tocar”, Gordó ha fet una crida a “mantenir la voluntat, la fermesa i la fidelitat a allò que ens constitueix”.
Sobre una eventual constitució catalana, Gordó ha defensat que “hauria de reflectir de la millor manera possible d'allò que estem fets els catalans” de forma “fidel” i “sense artificis ideològics”. Per aconseguir-ho, el conseller de Justícia ha reclamat “mirar a tot allò que compartim com a poble i no allò que ens diferencia”.
Sobre el contingut del futur text constitucional, Gordó ha assenyalat que hauria d'incloure set preceptes indispensables sense els que la futura constitució “serviria de poc”. Aquests preceptes són la voluntat de ser, “indestructible i que no es pot combatre amb intents d'assimilació”, la identitat, els costums i la història, que ens diferencien com a col·lectiu, el dret propi, el sistema de justícia social i igualtat d'oportunitats, les institucions pròpies, el respecte per la diversitat i el sentit de modernitat.
El conseller de Justícia també ha fet una ferma defensa del paper de la política i els polítics en el procés cap a la independència. “La política és bàsica i menysprear-la seria un error”, ha reblat. Després de qualificar d'injust el desprestigi que viu la política actualment “condicionada per alguns titulars”, Gordó ha assegurat que “Catalunya no seria el que és avui en termes d'autogovern sense la feina de la Lliga, Acció Catalana, l'antiga UDC i CDC”. “No deixem que ens facin oblidar la seva importància en un context ple d'adversaris perquè els adversaris sí que estan articulats políticament”, ha alertat.
En resposta a la demanda del president de CDC a la Catalunya del Nord, Jordi Vera, el conseller de Justícia ha dit que seria “lògic” contemplar en un futur la possibilitat d'incloure en el redactat de la constitució estendre la nacionalitat catalana als ciutadans de la resta de territoris dels Països Catalans. En aquest sentit, ha alertat que el camí cap a la independència no hauria de fer “oblidar la nació completa”.
Per últim, Gordó ha instat a “demostrar” que els catalans estan fets de “grandesa, progrés, justícia social, llibertat nacional i paciència”.