cultura

Gràcia pateix pels seus guarniments

El barri barceloní clou la festa major entre multituds i sense estridències

Hi ha malestar veïnal per les destrosses vandàliques als decorats d'alguns carrers

Progrés, quart al concurs oficial, s'endú el premi de votació popular

La festa major de Gràcia va viure ahir el colofó d'una edició que ha servit per falcar, encara més, un model d'esdeveniment de caràcter essencialment familiar i veïnal. La falta d'incidents ressenyables tot i la ingent quantitat de visitants rebuts –els organitzadors parlen de prop de dos milions–, és un dels fets a reivindicar. Igualment, però, cal fer esment, un any més, del problema no resolt de l'incivisme, que s'acarnissa sobre el guarniment dels carrers. És una circumstància que, enguany, ha provocat un fort enuig entre el veïnat del carrer Llibertat o la plaça Rovira, que ha hagut de contemplar, impotent, com el seu decorat era gairebé trinxat de manera intencionada i de primer moment, per grups de brètols.

El cas de Llibertat ha estat especialment dolorós. Bona part dels pingüins que ambientaven el seu parc zoològic van ser robats la mateixa nit que començava la festa, mentre altres elements monumentals de l'engalanat –com ara el rinoceront– quedaven fets malbé com a conseqüència del vandalisme. Una mostra del malestar que ha detonat aquesta situació és la manifestació de protesta que van protagonitzar els veïns durant l'acte d'entrega del concurs de guarnits. “Els entenc. Quan portes tant de temps treballant i veus que et passa una cosa així, és normal estar molest” reflexionava ahir la presidenta de la Fundació Festa Major, Carla Carbonell. Alhora, però, va puntualitzar que el vandalisme s'ha focalitzat únicament en aquests dos carrers. Els desperfectes a la resta de guarniments han estat causats pel desgast, la pluja o actituds d'alguns visitants sense aparent mala fe –tocar el decorat o repenjar-s'hi per fer l'inevitable selfie de torn– però que, de tant repetir-se, acaben deixant petja. “Al final, tot és qüestió de pedagogia i que la gent vegi què hi ha darrere del guarnit” va sentenciar Carbonell.

Més llaunes comissades

Pel que fa a l'ingent operació que rodeja la celebració de l'esdeveniment, una de les dades a destacar és el fort augment del nombre de llanes intervingudes a venedors ambulants (6.908) en comparació a les del 2014 (2.513), si bé és semblant al del 2013 (7.259). Sobre això, el regidor de Gràcia, Raimundo Viejo, va explicar que encara s'han d'analitzar conjuntament amb la Guàrdia Urbana les possibles causes d'aquest repunt, però una podria ser un augment de la pressió –“si hi ha més comisos és que el control funciona”– o un canvi “en les pràctiques” que utilitzen els venedors ambulants. Està per veure.

A parer del regidor, la present edició també ha servit per acabar de consolidar algunes mesures introduïdes en els últims anys, tres, per ser més exactes, per descomprimir la massificació de la festa. Una ha estat la introducció del sentit únic per visitar determinats carrers, i que si bé provoquen cues en alguns moments permeten que el visitant “gaudeixi de l'experiència estètica de l'art efímer del guarnit en condicions”, en paraules de Viejo. De cara a propers anys, doncs, és d'esperar que la restricció es mantingui.

L'últim dia de festa major, ahir, també va servir per donar a conèixer els resultats del concurs de decorats per votació popular. I, un cop més, els resultats van corroborar que en aquesta mena de certàmens els gustos del jurat oficial –format per entesos en diferents disciplines artístiques– i els dels visitants i graciòlegs, van per camins diferents. D'aquesta manera, Progrés –quart classificat en la cita institucional– ha estat el vencedor, amb Verdi al darrere.

899
activitats
són les que s'han desenvolupat a la festa major, 572 de les quals han estat en horari diürn.
6.908
llaunes
són les que han estat intervingudes a venedors ambulants, en relació amb les 2.513 de l'edició del 2014.

Càbales sobre el futur polític del regidor del districte

La d'enguany ha estat la primera edició de la festa major amb el govern de Barcelona en Comú. A la pràctica, però, l'executiu d'Ada Colau ha pogut fer poc més que gestionar-la. No ha tingut temps per a més. De tota manera, però, el regidor gracienc Raimundo Viejo va donar a entendre ahir, nítidament, que la seva aposta no és alterar el model. Al contrari, propugnen “acompanyar” als veïns perquè sigui ells els autèntics motors de la festa, una actitud que BComú “il·lustra” amb la foto de l'alcaldessa fent de pinya en un castell. Com un més. A tot això, Viejo ha tingut bona entrada en el singular –i no sempre fàcil– món associatiu gracienc. D'ell, destaquen que no imposa, té tarannà dialogant i, sobretot, que està fent un curs accelerat d'immersió en l'univers del districte. Per això, la possibilitat que sigui rellevat, ja és motiu de càbales a la Vila. Dos factors ho propiciarien: que vagi a la llista de Podemos a les generals –Iglesias ho voldria– o que si hi ha pacte amb ERC, els republicans els la gestionin.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.