Societat

Treball frenètic i molta calor en els últims preparatius de la Festa Major de Gràcia de Barcelona

Les altes temperatures i la forta xafogor ha perjudicat el ritme de feina per engalanar els carrers

Quan falta menys d'una setmana perquè comenci la Festa Major de Gràcia de Barcelona, els veïns dels carrers participants treballen contrarellotge per acabar les decoracions i muntar-les a laterals i coberta dels carrers. Enguany, a més, han tingut amb una “companya” de feina força incòmode: la intensa calor d'aquest estiu. S'han hagut d'adaptar horaris i infants i gent gran han hagut de treballar menys.

Tot i així, es confia que tot estigui a punt per el tret de sortida de la festivitat, el pròxim 14 d'agost amb la lectura del pregó a càrrec de l'actriu Mercè Montalà. Un aeroport, el món d'‘Avatar', una fàbrica contaminant que amaga perills i un món fantàstic són algunes de les temàtiques que s'hi podran veure.

“Mortal”. Així ha qualificat la Clàudia Joseph com han aquestes setmanes de preparatius amb la llarga onada de calor a sobre. “Ha baixat menys la gent gran perquè al carrer no podien estar i els nens petits estaven en un racó, vermells i suant, sense poder fer res” ha narrat aquesta veïna del carrer Llibertat, que enguany es convertirà en un zoo on s'escapen els animals per tal de poder tornar al seu hàbitat natural.

Més sort tenen els del carrer Fraternitat, on a partir d'una certa hora toca l'ombra. “Això sí, hem treballat a cops de ventilador dins el local i amb molta aigua a l'exterior”, ha comentat Marta Soteras. Després d'esdevenir l'any passat el ‘País de les meravelles' de la famosa història de Lewis Carroll, el carrer Fraternitat es convertirà en un indret inhòspit amb una tribu ben especial que viu envoltada de plantes carnívores.

“Apart de bruts i pintats, aquests dies ha estat bastant insuportable. Confio que quan comenci la festa major la calor afluixi”. Així s'ha expressat Carla Carbonell, presidenta des de l'any passat de la Fundació de la Festa de Gràcia i una de les artífex de la decoració del carrer Joan Blanques de Baix de Tot. Després d'impressionar l'any passat els visitants amb la recreació del món creat per Roald Dhal a la novel·la ‘Charlie i la fàbrica de xocolata', el carrer es presenta enguany com un aeroport on no hi falta cap detall: la cinta de transport de les maletes, la torre de control, el bus que porta els passatgers a l'avió -que serà la barra del bar-, i, fins i tot, un impressionat avió de nou metres de llargada.

Pel que fa al guanyador de l'any passat, el carrer Verdi es transformarà en el Japó mil·lenari, mentre el carrer Progrés -segon l'any passat-, farà la seva interpretació dels escenaris de la pel·lícula fantàstica ‘Avatar'. Mozart es convertirà en un museu amb diverses sorpreses i Providència representarà les quatre estacions de l'any.

En quan a la filosofia de la festa, seguirà la tònica d'edicions anteriors. Les activitats seran més diürnes que nocturnes i a les places com Revolució, del Diamant, del Sol i de la Virreina també repetiran com a centre d'activitats i concerts. La plaça del Diamant serà novament la pla del swing, la del Sol acollirà concerts de folk -tot i que també reservarà espai per a la Rumba Catalana-, mentre que la plaça de la Revolució mostrarà les activitats dels Ateneus de Fabricació del barri.

Torna el Perill

Un fet molt celebrat enguany entre els graciencs ha estat retorn del carrer Perill a les festes de Gràcia, després d'anys sense guarnir-se i sense acollir cap activitat. Durant els anys 80 i 90 era un espai referent de les anomenades ‘festes alternatives' i, fins i tot, rebia sobrenoms com ‘el carrer dels punkys'. La retrobada amb la festa s'ha fet de la mà de l'Associació 44Perills, que el 2013 va organitzar el primer Festival d'Art Sonor. L'any següent, les activitats es van fer a l'exterior i van poder tallar el carrer per poder desenvolupar-les amb l'activitat. “Aquí va sorgir el neguit d'anar més enllà i integrar-se en la festa major”, ha explicat Renato Souza, un dels impulsors del guarniment.

El carrer farà honor al seu nom i la seva ornamentació estarà relacionada amb el perill en qualsevol de les seves manifestacions: el risc químic i radioactiu, els accidents o bestioles ferotges o verinoses seran temes presents. Unes figures i senyals d'advertència que estaran elaborats amb materials diversos com les ampolles de plàstic, la pintura, el cartró o el filferro.

Segons el nomenclàtor de l'Ajuntament de Barcelona, el nom del carrer es deu a què antigament era molt perillós transitar-hi pels sots i clots del terra i per la manca d'il·luminació nocturna. Tot i així, es creu que originàriament el nom es refereix a 'Pelegrí' en honor al fabricant tèxtil Pelegrí Viladiu. Se sospita que 'perill' era un malnom per al magnat i la seva contaminant factoria. “Com un fet natural, va sorgir la idea de relacionar els dos conceptes i és per això que l'eix vertebrador del guarniment és una fàbrica”, comenta Souza.

La incorporació del carrer Perill coincideix amb la baixa aquest any del carrer Camprodon, que no es guarnirà. D'aquesta manera, el nombre de carrers i places participants al concurs de festa major, divuit, és el mateix que l'any passat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.