Mas demana respecte pel resultat del 27-S
missatge
El president de la Generalitat convoca les eleccions i insta tothom a convertir-les en una “data assenyalada en la nostra història”
Clama perquè els partits facin, “de la legítima confrontació de propostes, un exercici de diàleg”
A les nou del vespre, i des del saló de la Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el president Artur Mas va convocar finalment les eleccions que han de servir per iniciar el camí cap a la independència de Catalunya si així ho decideixen la majoria dels catalans. Després d'un dia ple de secretisme i expectació a l'entorn de quan i com es faria l'acte, Artur Mas va signar el decret tal com estava previst: ajustat a la legalitat que empara unes eleccions ordinàries, però amb la voluntat que políticament es puguin llegir com un plebiscit. El president únicament es va permetre referir-se a aquesta “excepcionalitat” en la declaració institucional emesa des del Pati dels Tarongers un cop signat el decret. Abans, i per embolcallar de solemnitat l'acte, Mas va estar acompanyat, en la rúbrica del decret, de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el secretari del govern, Jordi Baiget; la portaveu, Neus Munté, i els consellers de la Presidència i Governació, Francesc Homs i Meritxell Borràs, respectivament.
“Podem fer del 27-S una data assenyalada en la nostra història”, va assegurar. I si és important el fons, també ho és la forma. Així, Mas va fer una crida a actuar amb “civisme” i “respecte” tant pel que fa a “l'opinió de l'altre” com al “resultat” de la votació i al “compromís” de trobar les vies polítiques i legals per implementar el mandat democràtic a les urnes. També va fer una menció als partits i a les coalicions polítiques perquè facin, “de la legítima confrontació de propostes, un gran exercici de diàleg”.
Ja des de l'inici de la intervenció, Mas va tornar a jugar la mateixa carta de fa tres anys, la de la pulcritud democràtica del procés a través del qual els catalans hauran de decidir el seu futur. “La democràcia és ara la protagonista. Les urnes, els vots i la decisió lliure, els instruments”, va declarar en to solemne. També va voler recordar que fa dos anys ja va deixar escrit que faria ús de la facultat legal d'avançar les eleccions “si l'Estat silenciava la veu de Catalunya”.
Una nova oportunitat
Després de la consulta del 9-N, que va acabar amb un procés participatiu i unes urnes de cartró, el segon intent s'inicia ara amb urnes transparents, cens electoral i tots els col·legis oberts el 27-S. “Contraposem models, defensem-los apassionadament. Fem, de la convivència en la diferència, un actiu; de la pluralitat i el respecte, virtut, i, del dret a somiar, un horitzó d'esperança per construir un país millor”, reclamava Mas a través d'un discurs focalitzat a centrar la batalla política i ideològica en el camp de la democràcia.
Mas ha optat de nou per avançar uns comicis després que l'intent d'organitzar una consulta d'autodeterminació durant aquesta legislatura se n'hagi anat en orris per la negativa del govern espanyol a autoritzar-la. Ara el 27-S haurà de substituir aquella consulta i el prec del president per demanar respecte i civisme va tornar a ressonar amb força després de les noves amenaces que el govern espanyol ha llançat contra l'executiu català.
Rajoy, amb lupa
L'executiu de Mariano Rajoy ja ha anunciat que serà tot ulls en el decret per detectar si segueix el que marca la llei. Si hi ha el més mínim dubte, l'impugnarà. Així ho va tornar a advertir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va dir que seguiran el tema amb atenció. “Demanarem i vigilarem el compliment de la llei en qualsevol acte, perquè és l'única manera de respectar el compliment de la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya”, va declarar. A més, va instar Mas a complir amb la “neutralitat” que correspon al càrrec. Aquest va ser l'únic punt en què van coincidir Mas i Santamaría i que el president va remarcar de manera expressa. “Totes les propostes, mentre respectin els drets humans, són legítimes en democràcia”, va asseverar Mas en l'enèsim intent perquè els dirigents del govern espanyol puguin escoltar i donar sortida a “l'anhel democràtic” que s'expressi el 27-S.