Política

Rabell: “Si no s'ha pogut fer un referèndum, menys farem la independència”

El líder de Catalunya Sí que es pot assegura que la materialització del dret a decidir “depèn de la correlació de forces” que s'estableixi a Madrid

El candidat de Catalunya Sí que es pot al 27-S, Lluís Rabell, s'ha mostrat aquest divendres convençut que hi ha marge per fer “efectiva” la celebració d'un referèndum sobre la independència. Tot depèn, ha dit, de “la correlació de forces” que hi hagi a l'Estat. En aquest sentit, ha celebrat que partits emergents com Podemos reivindiquin el dret a decidir dels catalans. “Si no s'ha pogut fer un referèndum, menys farem la independència. Necessitem construir força social i teixir i suscitar complicitats arreu de l'Estat”, ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio. A més, ha considerat que una DUI suposaria canvis jurídics i materials “irrellevants” en la vida de la gent.

Rabell ha insistit en la necessitat de “lluitar” contra els “obstacles” de l'Estat a fi d'aconseguir “imposar” la celebració d'un referèndum, que creu que seria “més revolucionari i tindria uns efectes transformadors molt més potents que qualsevol declaració més radical en les formes però menys efectiva des del punt de vista social de la força social que tindria al darrere”.

Una DUI, ha advertit, hauria de ser negociada amb l'Estat, i “per negociar aquesta conquesta democràtica més val comptar amb el 80% del suport de la ciutadania que amb una majoria exigua al Parlament”, ha argumentat. La seva proposta passa per construir una majoria “sòlida” que reivindiqui a Madrid la celebració d'un referèndum “reconegut”, que comptaria –segons ha vaticinat– “amb una participació amplíssima de la societat, i la voluntat de la qual seria indefugible”. L'assoliment d'aquest objectiu, ha assegurat, “depèn de la correlació de forces” que s'estableixin al Congrés dels Diputats. Rabell s'ha mostrat esperançat que el 27-S sigui el “preludi” d'una onada de canvi polític a l'Estat.

Es tracta, ha sintetitzat, “d'evitar una situació de bloqueig a la qual ens podria portar la llista de Junts pel Sí”. I és que ell també podria “firmar avui mateix” una declaració unilateral d'independència, ha dit tot advertint que aquest mecanisme acabaria sent “irrellevant” pels seus escassos efectes jurídics i materials.

Així mateix, ha assenyalat que el 27-S difícilment podrà llegir-se en clau plebiscitària tenint en compte que “una bona part de la societat no ho veu així, i tampoc el món ni l'Estat”. Rabell ha presentat la confluències d'esquerres que encapçala com “un cavall de Troia” que defensarà les demandes socials i ha dubtat que la candidatura conjunta independentista de Convergència i Esquerra tingui l'accent posat en les polítiques socials. “Fins que no s'inventi el sinceròmetre ens hem de remetre als fets. I CiU ha aplicat polítiques neoliberals de la Troika”, ha reblat

A més, ha lamentat que la figura de Raül Romeva serveixi per “amagar” el govern de CiU i el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè “Romeva no governarà, serà Mas”. “Nosaltres no anem de tapats”, ha etzibat.

Sobre la seva possible assistència a l'acte de l'Onze de Setembre convocat a l'avinguda Meridiana, Rabell ha admès que li agradaria ser-hi perquè ha participat de totes les convocatòries anteriors, però que li sabria greu que l'acte fos el tret de sortida electoral en favor d'una sola candidatura. El fet que l'ANC i Òmnium donin suport a una proposta política concreta planteja “incertesa”, ha constatat. Per això els ha demanat que “facin l'esforç de fer una crida a altres entitats per deixar clar que l'11-S és de tots”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.