Romeva: “És un tot o res”
El cap de llista de Junts pel Sí assegura que si no esdevenen l'opció majoritària, no té cap sentit estar quatre anys en l'oposició al Parlament
Raül Romeva adverteix que si guanya el Sí l'únic que es negociarà amb l'Estat espanyol és el ‘com', mai el ‘què'
Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, la candidatura unitària de CDC, ERC i les entitats sobiranistes pel 27-S, ha volgut explicar aquest dimarts que el que hi ha en joc en les propers eleccions “és un tot o res, és un plebiscit”. Per tant, “no és una llista per quedar-se a l'oposició durant quatre anys, si no hi ha majoria suficient, no va d'això”. “No estem fent unes eleccions autonòmiques, per més que d'altres ho vulguin”.
I és que, segons ha detallat en una entrevista a Els Matins de TV3, “l'objectiu és saber si la majoria del poble de Catalunya vol la independència i si la vol, fer-ho; això és el que ens mobilitza als membres d'aquesta llista”. Per això, ha anunciat que si no és la llista més votada, no es quedarà de diputat al Parlament “no té cap sentit”. “Necessitem saber si tenim la majoria per fer això o no, i si no la tenim, ens ho replantejarem tot”, ha dit.
En aquest sentit, també ha advertit que si guanya el Sí l'únic que es negociarà amb l'Estat espanyol és el ‘com', és a dir, en quines condicions es produeix la independència, mai el ‘què' “això és innegociable, un cop es pronunciï el poble de Catalunya”.
Romeva ha insistit, doncs, que cal entendre que la situació en la que estem és excepcional i transitòria, i que això “no va de persones, va d'un bé col·lectiu, hi ha un bé col·lectiu que transcendeix les persones”. “El nostre punt d'unió - ha continuat- és la voluntat de construir, cadascú té un model diferent, però ara ens centrem en la voluntat de construir que ens uneix”. Segons ha afirmar, “s'han mantingut converses honestes i sinceres per arribar fins aquí” i “hi ha molta gent que està abandonant la seva zona de confort per una causa comuna”.
Raül Romeva ha argumentat que s'ha arribat fins aquí “perquè vivim en un estat que no entén que la democràcia està per sobre de la legalitat estricte”. I, en aquest sentit, ha remarcat que el 27-S “és el 9-N que no ens van deixar fer, és el referèndum escocès que no ens van deixar fer. Com que no ho tenim, hem de fer una cosa diferent aprofitant el marc legal que tenim. Cal guanyar amb el màxim de suport possible perquè la lectura sigui clara i nítida. Com més vots i més escons més clar i nítid. Cal saber quanta gent vol que anem en aquest direcció”.
I si el resultat és “clar i nítid” com diu Romeva, la Unió Europea entendrà “que nosaltres voldríem fer-ho d'una altra manera però ha estat l'Estat espanyol que no ens ha deixat, i ho validarà en funció del que nosaltres fem”.
De la mateixa manera, ha considerat que l'Estat espanyol no té cap incentiu per negociar res perquè considera que no hi ha una majoria de gent que vulgui la independència. “Mentre que no tinguin clar que això va de debò, l'Estat no posarà res sobre la taula. Cameron no va fer una proposta a Escòcia fins que va veure que podia guanyar el Sí”.
Voluntat d'avançar
El cap de llista e Junts pel Sí ha indicat que s'estan canalitzant “una sèries de forces i energies que bàsicament volen sortir d'on estem”. “No podem seguir donant-nos cops de cap contra la paret. Hi ha una voluntat d'avançar i això és el que em va motivar a posar-me al capdavant: cal posar solucions sobre la taula perquè si no, no ens en sortirem”.
“I a partir del 28 -ha detallat- haurem de començar a construir amb tothom que vulgui construir i no descarto ningú. Per què per construir has de treballar amb tothom”.
En aquest nou context, l'objectiu és, en la seva opinió, convertir els riscos en oportunitats: “Si guanya el SÍ per majoria, el primer pas serà una declaració solemne a favor de que Catalunya sigui un Estat. A partir d'aquí comença la feina parlamentària i governamental perquè les prioritats socials no només no quedin desateses sinó que quedin enfortides. Les necessitats socials van de la mà del procés d'independència i, per tant, han de quedar ben cobertes”. Després, “cal elaborar la Carta Magna.I quan tot això estigui fet s'inicia la fase de la proclamació, això és, prémer el botó de la desconnexió”.
Romeva ha assegurat que des del punt de vista legal les fases estan perfectament dissenyades i clares. “Evidentment, hi ha riscos sobre com reaccionarà l'Estat sobre això però, quan la voluntat col·lectiva és clara, la confiança global és la que ens ha de guiar”.
No obstant, ha incidit que cal fer les coses “de la forma més neta i ràpida possible. És molt important que les coses es facin bé i ràpid”. “Queda molta feina per fer i aquest serà un dels principals objectiu d'aquest govern. Tenim una feina concreta i específica: deixar enllestides totes les estructures d'Estat per poder fer la transició”.