Política

Rajoy agita l'espantall de Grècia

El president espanyol equipara la frustració grega pel referèndum de Tsipras amb la d'un 27-S que “quedarà en res” i que obligarà a “fer marxa enrere en tot”

“No hi haurà independència de Catalunya”, promet

El dia que les televisions de tot el món obrien els seus telenotícies amb les imatges dels disturbis als carrers d'Atenes, epíleg de quinze dies trepidants en què el poble grec ha après a conviure amb el corralito i les cues de rigor davant els caixers automàtics, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va descobrir que el comodí de Grècia com a espantall de la por no només li obre joc contra Podem, sinó també davant el plebiscitari 27-S a Catalunya. Conscient que la cita catalana té un component de plebiscit, Rajoy va equiparar el 27-S a la “frustració” que ara viu el poble grec després del referèndum convocat per Alexis Tsipras. “Es convoca un referèndum i al final qui el fa ha de fer marxa enrere absolutament en tot, generant una enorme frustració”, va alliçonar Rajoy.

Amb la referència d'ahir, Rajoy culmina una setmana en què Grècia li ha servit per desqualificar Podem –ja parla del partit de Pablo Iglesias com a “Syriza-Podem”–, el PSOE de Pedro Sánchez –l'ha qualificat de “titella de radicals” i “portamaletes de populistes” que pacta amb “el partit del senyor Tsipras a Espanya”– i, ara ja en última instància, el 27-S català.

Mas i Tsipras

Passant sempre per alt la transversalitat de la llista unitària que aglutina des de CDC a ERC passant per l'ANC i Òmnium, entre d'altres, el president del govern espanyol va traçar el que, a parer seu, és un evident paral·lelisme entre Mas i Tsipras. “Els governants han d'actuar amb responsabilitat, amb prudència i amb sensatesa, sabent què poden fer i sabent què no poden fer”, va receptar encabint al mateix sac de la indisciplina europea un president liberal català i el premier grec de l'esquerra radical. Traçada l'equiparació, el mandatari espanyol va alertar que Mas es veurà condemnat a plegar veles a partir del 27-S com ha fet Tsipras en el seu torcebraç amb la troica. “Caldria aprendre algunes lliçons de la crisi de Grècia, perquè el governant no ha de prometre coses que quedaran en no res”, va reblar.

En la compareixença davant la premsa al Palau de la Moncloa, forçada per la visita oficial a Madrid de la primera ministra de Polònia, Ewa Kopacz, Rajoy va voler fer més greu el to de la seva rotunditat sobre el que passarà l'endemà del 27-S. “No hi haurà independència de Catalunya, no n'hi haurà”, es va comprometre. Dit això, va explotar la hipòtesi d'una sortida de l'euro aprofitant el vent de cua grec. “I Catalunya tampoc se n'anirà d'Europa, que és el que s'estan proposant els ciutadans de Catalunya, exactament això: anar-se'n d'Europa”, va reblar.

“Analitzarem el decret”

A l'espera d'escrutar el decret de convocatòria del 27-S per rastrejar si hi ha algun element plebiscitari per portar al Tribunal Constitucional, Rajoy va voler enviar un missatge de fermesa. “El govern i la gran majoria dels espanyols garantirem que es compleix la llei i que ningú obligarà cap ciutadà de Catalunya a haver d'escollir entre la seva condició de català, espanyol i europeu, perquè les tres l'enriqueixen”, va avisar. I va exhibir el múscul de la legalitat amb un advertiment final inclòs: “Els partits es presentaran a les eleccions però Espanya és una de les grans democràcies del món i en les democràcies existeix la llei i l'estat de dret, no en tinguin cap mena de dubte!” Esgrimint també l'estat de dret, el ministre de Justícia, Rafael Català, va recalcar ahir que “si el decret conté alguna il·legalitat, que no esperem perquè cap govern ha de fer res il·legalment, l'advocacia de l'estat ho analitzaria i ho recorreria”.

Rajoy va cuinar el recurs a l'espantall grec quan el corralito i els còctels inflamatoris presents a la retina a foc lent. L'al·lusió a “la irresponsabilitat amb què s'està actuant al final és el que acaba generant problemes i dificultats com està passant a Grècia” –que ell duia ahir per escrit per poder-la llegir literalment– arriba després que durant el ple monogràfic de Grècia al Congrés desqualifiqués els referèndums. “Si cada cop que un té una dificultat convoca un referèndum, corre el risc que li preguntin: «Però per què l'hem posat allà?»” va dir.

Caldria aprendre algunes lliçons de la crisi de Grècia, perquè el governant no ha de prometre coses que quedaran en no res
No hi haurà independència de Catalunya. Ni Catalunya se n'anirà d'Europa, que és el que es proposen els catalans
La irresponsabilitat amb què s'actua genera problemes, com a Grècia, i frustració, per fer marxa enrere en tot
Ningú obligarà cap ciutadà de Catalunya a haver d'escollir entre la condició de català, espanyol i europeu, les tres l'enriqueixen

Camacho vol un front espanyolista

En relació amb la convocatòria amb tints plebiscitaris del 27-S, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va fer arribar ahir al Senat un nou clam al PSC, Ciutadans i Unió perquè juntament amb el PP articulin el que ella defineix com una “alternativa legal” a l'objectiu “il·legal i impossible” de la llista unitària independentista de “trencar Espanya d'aquí a 6 o 8 mesos”. Tot i que el PSC i el PSOE ja s'han desmarcat d'aquest anhel de bastir un front amb el PP contra el procés, Camacho convida els constitucionalistes a fer un exercici de generositat i a deixar de banda posicions “de partit, de lideratge i personals” davant “l'invent de Mas” que, segons ella, és el més greu atemptat contra la democràcia i l'estat de dret.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.