Una enquesta de CDC dóna el 55% dels vots a una llista transversal amb Mas el 27-S
La vicepresidenta del govern afirma que “no poden haver exclusions de cap mena” i defensa que Mas és part essencial del procés
Neus Munté aposta per un govern de concentració el dia després de les eleccions
Un 55% dels catalans donaria suport a una llista unitària on estiguessin representats membres de la societat civil, els partits polítics i amb la participació del president de la Generalitat, Artur Mas, segons una enquesta de CDC que ha revelat aquest dissabte la vicepresidenta del govern, Neus Munté. Aquest 55% s'assoliria amb una participació del 70%, mentre que amb una participació del 75% el percentatge a favor seria del 51%.
Concretament, i en declaracions a Catalunya Ràdio, Munté ha defensat que això demostra que la suma “multiplica” i ha reivindicat que “no poden haver-hi exclusions de cap tipus”. D'altra banda, ha apuntat que un govern de concentració seria una “bona” opció després del 27-S.
Munté ha explicat que l'enquesta es va fer la setmana passada i ha considerat que demostra que una suma entre els actors socials i polítics “suma, fa anar endavant” i és “una combinació guanyadora que multiplica”. Ha afegit que el fet d'anar separats no donaria la majoria per donar els passos següents necessaris per aconseguir un estat independent.
Per això, ha reivindicat una llista “que sigui el màxim de transversal i unitària” que permeti que les eleccions s'entenguin clarament com a plebiscitàries i que “aglutini els millors actius civils i polítics” per tal de poder guanyar les eleccions. En aquest sentit, ha dit que hi fossin Mas, el líder d'ERC Oriol Junqueras i el líder de les CUP, David Fernàndez, seria “un exemple dels principals actius del país”.
Així, la vicepresidenta del govern ha reivindicat la importància de Mas en aquest procés ja que l'ha “coliderat” i està “apostant i assumint riscos personals i polítics”, així com “posant-se al capdavant de les demandes i reivindicacions”. “Com s'entendria que des d'una perspectiva sobiranista per voler guanyar unes eleccions que són imprescindibles en un moment tan històric, penséssim que persones que han aportat tant al procés no hi fossin?”, s'ha preguntat.
Ha demanat també que aquells que diuen de forma taxativa que no volen polítics a la llista que expliquin el perquè quan al país hi ha un “plantejament majoritari” on es compta amb la implicació dels polítics. En aquest sentit, ha recordat que no són unes eleccions normals i que fins i tot gent que podria no ser afí a una determinada força política defensa que societat civils i polítics “han d'anar junts”. Ha defensat que aquesta unió és la que ha permès arribar fins on està ara Catalunya i que cal continuar per aquesta direcció. “Ho hem de fer entre tots, ara és el moment”, ha dit.
Espai per negociar
La també portaveu del govern ha demanat un espai de “serenor i tranquil·litat” perquè els partits polítics puguin portar a terme les negociacions necessàries per aconseguir un acord sobre aquesta llista, com creu que han tingut les entitats.
Pel que fa al dia després de les eleccions, Munté ha afirmat que la millor fórmula seria un govern amb coneixement i rigor sobre els temes del dia a dia per tirar endavant el país i també que permeti assolir l'objectiu d'aconseguir un estat independent. Per això, ha dit que un govern de concentració podria ser una “bona” opció.
D'altra banda, Munté ha considerat que aquells que no aposten per la independència i creuen que Catalunya pot millorar la seva situació haurien de “parlar clar” i explicar com es poden fer més polítiques socials, tenir més diners per lluitar contra la pobresa i crear ocupació sense estructures d'Estat. Per a la portaveu, aquest és un discurs “trampós” i ha assegurat que dir que es poden aconseguir aquestes fites “mantenint l'status quo de comunitat ofegada per l'Estat és un frau”.