Política

Mas espera arribar a un acord amb els partits i entitats sobiranistes en pocs dies

El president assegura que “reunir gent molt diversa, amb sensibilitats diferents però capaços de treballar units és bo pel país”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha posat l'exemple del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) i d'altres consells assessors del Govern com la demostració que “reunir gent molt diversa, que no pensa exactament el mateix, que poden tenir visions i sensibilitats diferents però que són capaços de treballar units per un objectiu, és madur i modern i és bo pel país”. En l'acte de presentació del volum que recull els informes del CAREC, Mas ha fet aquesta referència implícita a les negociacions que estan produint-se entre els partits i les entitats independentistes per configurar una candidatura conjunta per al 27-S. Sobre aquestes converses, Mas ha dit que espera a un acord en pocs dies.

El CARAC ha reunit en un llibre els 24 informes que ha publicat els últims 4 anys i mig i els ha entregat aquest divendres al president de la Generalitat. Mas ha aprofitat l'acte per posar en valor la feina d'aquest i de la resta de consells assessors del Govern, que “superen aquesta imatge que algunes vegades es té del nostre país com el país de les capelletes”. En aquest tipus d'organismes, ha dit, treballa gent “molt diversa” amb “sensibilitats diferents”, però que són capaços de treballar en la mateixa direcció. “Us agraeixo aquest bon exemple, perquè doneu un bon missatge i sou un bon referent per a la Catalunya d'avui i la que vingui”, ha conclòs.

També ha lloat la feina del Consell Assessor per a la Transició Nacional, que ha fet un “molt bon full de ruta del que han de ser els propers anys a Catalunya si la seva gent aspira a tenir tots els instruments que tenen els estats sobirans”. S'ha referit especialment al seu president, també comissionat, i ha ironitzat que ara està “suspès” pel TC.

Mas ha fet aquesta referència implícita a les negociacions per una llista conjunta, però després s'hi ha referit més directament quan ha reconegut que ara el país entra en una etapa que caldrà veure com acaba. “Veurem quin tipus de govern tenim i quina composició tindrà. Ara això està en discussió, espero que pocs dies”, ha dit. En tot cas, ha afegit que espera que el govern que vingui mantingui la feina dels consells assessors perquè són mostra d'un país “modern i madur”.

El president ha aprofitat per recordar que aquest divendres es compleixen cinc anys de la manifestació per la sentència de l'Estatut, poques setmanes després que CiU votés a favor de les mesures d'austeritat del govern espanyol que van impedir el rescat de l'Estat. “Ara altres presumeixen molt que han aconseguit que Espanya no fos rescatada, però l'origen va ser aquell”, ha apuntat.

Mas, preocupat per Colau a Barcelona

Mas ha repassat la situació de l'economia catalana, la sortida de la crisi i diferents indicadors que situen Catalunya al capdavant d'Espanya i d'Europa en creixement. Ha posat èmfasi en la feina que ha fet Barcelona en aquest sentit i ha dit que espera “no perdre pistonada en aquest sentit”. Ha reconegut que veu “amb preocupació” que l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, aposti pel turisme i en canvi Ada Colau suspengui la concessió de noves llicències turístiques a la capital catalana. “No ens despistem”, ha demanat.

Per la seva part, el president del CAREC, Salvador Alemany ha reivindicat la feina que ha fet aquest consell assessor i ha indicat que la intenció ha estat fer documents “propositius més que filosòfics”. “No hem tractat de veure què podria ser un país imaginari en un planeta imaginari en un ideal utòpic”, ha remarcat.

Alemany ha indicat que no és que estiguin cansats, però veuen el moment actual com un “punt d'inflexió, el final d'una etapa” i prefereixen donar pas a un altre consell assessor que els agafi el relleu en una segona fase.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha assenyalat que un dels punts forts del CAREC ha estat que ha fet propostes clares i no posicionaments ambigus, i ha posat d'exemple la idea que els projectes d'inversió hagin de venir acompanyats per un estudi de cost-benefici, una proposta que el Govern ha implantat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.