Mas preferiria sumar polítics a la llista
CAS El president anuncia una cimera per buscar un acord, però es reserva el dret a no convocar el 27-S
CDC es pregunta si Mas és un polític en actiu quan ja ha dit que plegarà
L'ANC aposta per una llista sense polítics
Mas ressalta que si es vol guanyar el 27-S no es pot descartar ningú
Mas: “Sóc l'únic que puc convocar
i no faré
qualsevol cosa”
La llista sobiranista sense partits ni polítics no encaixar en els paràmetres d'Artur Mas. En una entrevista a 8TV, el president de la Generalitat va deixar clar que el 27-S s'ha de confeccionar el millor equip per guanyar i sumar-hi tots els actius. “Hi ha polítics que han fet una gran contribució”, va subratllar. Tot i això no va tancar la porta a cap opció i va anunciar que convocarà una cimera amb les formacions i les entitats sobiranistes per definir l'escenari. En aquest sentit, va reiterar que si el procés electoral no es fa prou bé i no hi ha garanties, es reserva el dret de no convocar el 27-S. “Qualsevol cosa no la faré, només tenim una oportunitat”, va reblar. Mentrestant, l'ANC, després d'una maratoniana reunió del secretariat, també va avalar una llista sense representants polítics.
Mas i fonts de CDC advertien ahir que la candidatura i el procés constituent que projecta la CUP, i que avala ERC, presenten força llacunes que s'han d'estudiar detingudament. Per exemple, si no pot aixecar cap qüestionament legal que els diputats de la cambra sorgida després del 27-S no legislin ni triïn cap govern; què passarà si no guanya la llista del sí i els membres de la societat civil han de passar quatre anys al Parlament sense tenir experiència; si hi hauria d'haver DUI o no després del 27-S o com s'haurien d'escollir els integrants de la candidatura i quin pes hauria de tenir-hi cada partit. Segons Mas, la idea de recuperar la unitat és “bona”, però s'ha de perfilar: “Si ens impugnen la llista perquè diuen que és un frau de llei no escollir govern, què fem? N'hem de parlar”, va afegir-hi.
Davant d'aquesta possible impugnació del Tribunal Constitucional, Convergència pretén garantir al màxim tots els passos, i està estudiant una fórmula intermèdia que blindi un paraigües legal. Un escenari que no comparteixen fonts d'ERC: “Estem fent una independència, i tot el procés en si ja ho és, un frau de llei, perquè es vol crear una nova legalitat”, responien ahir.
En aquest mateix àmbit, el coordinador general de CDC, Josep Rull, també matisava que és molt importat aclarir què vol dir “polítics en actiu”: “Aquells que han expressat la seva voluntat de no tornar-se a presentar, els hem de considerar polítics en actiu o no?”, es preguntava en al·lusió a Artur Mas o a David Fernàndez.
Això sí, CDC valora molt positivament el pas endavant de la CUP i també d'Esquerra cap a la unitat perquè es clarifica l'escenari del 27-S i, sobretot, es dóna un clar caràcter plebiscitari i de referèndum a les eleccions.
Al marge de la cimera anunciada per Mas, en els dies vinents continuaran les reunions entre les formacions polítiques sobiranistes –també hi seran els hereus d'Unió i possiblement el Procés Constituent, i no es descarta parlar amb altres partits i corrents sobiranistes– i les entitats cíviques per acabar de trobar el desllorigador per assegurar la màxima unitat el 27-S. Ahir a la tarda Mas ja es va reunir amb Fernàndez al Parlament. La trobada va durar tres quarts d'hora i tot indica que el líder de la CUP va exposar més detalls sobre el projecte –fonts de l'entorn de Mas s'havien queixat al matí que ni la CUP ni ERC s'havien trobat amb el president per explicar-li la proposta–. Mas i Fernàndez es van limitar a dir que la reunió havia estat “correcta”.
Per la seva part, tant ERC com la CUP confien que Mas i CDC acceptin la llista sense polítics. “Ara sí que no hi ha marxa enrere”, remarquen fonts republicanes, que reconeixen que ben aviat podrien aturar els congressos del partit que s'estan celebrant per escollir els candidats per al 27-S.
Mentrestant, públicament tothom neda i guarda la roba. “Hem de ser discrets”, apunten fonts negociadores. Mas, durant la sessió de control ahir al Parlament, va ser força prudent i no es va mullar quan el líder del PSC, Miquel Iceta, li va preguntar si tornaria a aspirar a la reelecció. Només va destacar que no tocava respondre la pregunta i va repetir que el 27-S ha de ser plebiscitari. “Si fem el de sempre no aconseguirem coses diferents; hem de fer coses noves”, va dir.
Debat tancat a l'ANC
L'ANC va decidir decantar-se a favor d'una llista sense polítics en actiu en un tens secretariat dimarts, que, de fet, es va allargar fins a quarts de dues de la matinada de dimecres. El president, Jordi Sànchez, va defensar la possibilitat que figures polítiques puguessin formar part de la llista civil, però en la votació final els partidaris que fossin només independents van doblar els d'aquesta opció, que perdia els arguments de més pes amb la proposta que havia fet la CUP perquè hi hagués noves eleccions amb partits al cap de pocs mesos, mantenint un govern provisional. Tot i que va evitar integrar-ho en el comunicat oficial, en espera de com evolucionin les negociacions, l'ANC també veu bé en principi aquesta fórmula, tot i que tampoc descarta altres escenaris que també es van analitzar al secretariat de dimarts. No és el que ell defensava, però amb aquest mandat a la mà Sànchez haurà de negociar ara amb la resta d'actors, tot i que el de la composició de la llista serà tot just un element més. També cal tenir present que algú haurà de confeccionar i aprovar aquesta candidatura, fet que s'abordarà en el marc de les converses, tot i que sembla molt poc probable que, com defensa també un petit sector de l'ANC, es convoquin una mena de primàries arreu del país, per les dificultats logístiques i el poc temps de què es disposa. En tot cas, hi ha altres propostes que s'han d'abordar. A banda, caldrà lligar-ho tot a les converses, des de la unitat en la campanya al futur full de ruta, que ara s'haurà de refer, inclòs el moment d'una eventual DUI.
Fonts de l'entitat valoraven ahir com una “gran notícia” que hagi tornat l'intent d'unitat de les forces independentistes. Tampoc es volen autoimposar terminis: “No ens volem adormir, però tampoc esverar per prendre decisions poc estudiades”, valoren.