Política

europa

L’europeista moldava Maia Sandu repetirà com a presidenta en un segon mandat

Rússia diu que aquesta campanya electoral a Moldàvia ha estat la menys democràtica de la seva història

Rússia ha assegurat aquest dilluns que la present campanya electoral a Moldàvia, on l’europeista Maia Sandu va ser triada el diumenge passat per al seu segon mandat al capdavant del país, va ser la “més antidemocràtica” de la història de la Moldàvia independent.

“Sense exagerar, aquesta va ser la campanya electoral més antidemocràtica des de la independència de Moldàvia, que es va caracteritzar per una repressió sense precedents contra l’oposició i els mitjans independents, especialment de parla russa, la interferència oberta dels països occidentals en el procés electoral i l’ús a gran escala dels recursos administratius per part de les autoritats”, ha assenyalat la portaveu d’Exteriors russa, Maria Zakhàrova, en un comunicat.

Segons Zakhàrova, “mereix un esment especial” el tracte que va donar Chisinau (capital del país) als votants moldaus que viuen a Rússia.

“Per a la diàspora moldava al nostre país i el número del qual, segons diverses estimacions, ascendeix a 500.000 persones, només es van obrir dos col·legis electorals, com en la primera volta. Mentrestant, a Europa Occidental i Amèrica del Nord, on també viuen uns 500.000 moldaus, es van habilitar més de 200 col·legis electorals i en diversos països als moldaus se’ls va permetre votar per correu”, ha assegurat la portaveu.

Segons Moscou, els resultats de la segona volta de les eleccions han ratificat “una profunda divisió en la societat moldava”.

“Aquesta polarització va ser provocada per les polítiques miops dels dirigents del país i la greu interferència dels països occidentals en els seus processos polítics interns”, assenyala la nota oficial.

Alhora, Moscou ha demanat que les autoritats moldaves respectin els interessos de la majoria dels ciutadans que viuen en la mateixa Moldàvia i no a l’estranger.

“Aquests votants van confirmar que s’oposen al desmantellament de la identitat nacional moldava i de l’estatus neutral consagrat en la Constitució, així com busquen preservar els vincles centenaris amb Rússia, amic fiable del poble moldau amant de la llibertat”, conclou.

Prèviament, el Partit dels Socialistes de Moldàvia, pròxim a Rússia i que va fer costat a l’exfiscal Alexandr Stoianoglo en les eleccions presidencials d’aquest diumenge, va rebutjar els resultats del vot a l’estranger que va donar la victòria a Sandu.

“Maia Sandu és una ‘presidenta de la diàspora’. El Partit Socialista de la República de Moldàvia no reconeix el vot en els col·legis electorals a l’estranger, pel qual Sandu va ser declarada guanyadora de les eleccions”, va assenyalar la formació en un comunicat en la seva pàgina web.

Després de l’escrutini del 100% de les paperetes, Sandu va rebre el suport del 55,33% dels moldaus, enfront del 44,67% dels vots que va collir el seu rival, d’acord amb les últimes dades de la Comissió Electoral Central de Moldàvia. Sandu, si no fos pel vot de més de 300.000 moldaus residents a l’estranger, el guanyador de la segona volta dels comicis moldaus hauria estat Stoianoglo, segons dades oficials.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.