Política

alemanya

S’eleva a cinc el nombre de morts en l’atropellament de Magdeburg

Els mitjans alemanys diuen que l’autor de la matança és un exmusulmà islamòfob i d’extrema dreta

El nombre de morts en l’atropellament perpetrat divendres en un mercat ambulant nadalenc a Magdeburg (est d’Alemanya) s’ha elevat a cinc, segons informa Efe, que cita la Primera Cadena de la Televisió Alemanya (ARD). El nombre de ferits, segons fonts dels serveis de seguretat consultats per la cadena, és de més de 200, molts dels quals en estat molt greu.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha fet una crida a la unitat del país per evitar que s’escampi l’odi davant aquest fet. “No hi ha lloc que representi tant la pau com un mercat ambulant nadalenc”, ha dit el mandatari, que ha afegit que ha condemnat l’acte bàrbar i demencial”, en una breu compareixença en el lloc dels fets al costat del primer ministre de l’estat federat de Saxònia-Anhalt, Reiner Hasseloff.

Els motius del crim encara no estan clars, però pel que se sap del metge saudita Taleb A, sembla descartada una motivació islamista i els mitjans alemanys assenyalen, fins i tot, a una motivació islamòfoba.

Segons informen mitjans com Der Spiegel i el diari Frankfurter Rundchau, el doctor Taleb hauria abandonat la fe musulmana i hauria abraçat l’activisme a favor de dones saudites. Darrerament tindria simpatia per la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) i creuria en les teories sobre un presumpte pla per islamitzar Europa, forjat, segons ell, per la excancellera alemanya Angela Merkel.

Taleb A va arribar a Alemanya el 2006 com a estudiant i va rebre asil al juliol de 2016 després d’haver estat amenaçat de mort per haver-se apartat de l’islam. Vivia i treballava com a psiquiatre a Bernburg, una petita ciutat de 32.000 habitants a la vora del riu Saale entre Magdeburg i Trobi. Com a activista informava i aconsellava a dones saudites sobre les possibilitats de fugir del seu país i tenia una pàgina web amb informacions sobre el sistema alemany d’asil.

En una entrevista que va concedir en 2009 al diari Frankfurter Rundschau va dir que moltes dones saudites acudien a ell a la recerca de protecció després d’haver estat violades per l’home del qual depenien. En aquesta entrevista va dir que el sistema alemany d’asil era per a aquestes dones un camí cap a la llibertat.

A partir d’un determinat moment, la distància que havia pres davant l’islam es va convertir en un rebuig obert a la política migratòria alemanya. Al novembre passat va publicar en el seu compte d’X un missatge amb “quatre exigències de l’oposició saudita” i deia que Alemanya havia de protegir les seves fronteres de la migració il·legal.

Després acusava Merkel d’haver tingut un pla per islamitzar Europa amb la seva política de fronteres obertes. En altres missatges de xarxes socials mostrava oberta simpatia per AfD perquè deia que era l’únic partit que combatia l’islam a Alemanya. Taleb A volia fundar, juntament amb AfD, una acadèmia per a exmusulmans a Alemanya, segons Der Spiegel.

Fa només una setmana es va difondre una entrevista seva a través d’un blog islamòfob als EUA en la qual sostenia que l’estat alemany tenia una operació secreta per perseguir exmusulmans saudites a tot el món i alhora concedia asil a gihadistes sirians. En un altre missatge d’X, després esborrat, anunciava venjança, segons el diari Die Welt.

En les últimes setmanes, segons el diari local Magdeburger Zeitung, Taleb A havia faltat a la feina per una baixa mèdica.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.