Política

unió europea

Els ministres d’Interior de la UE es reuneixen a Brussel·les en ple debat sobre la suspensió del dret d’asil als sirians

Espanya es manté en l’excepció i ha rebutjat aturar els procediments, mentre que Àustria o Alemanya sí que ho han fet

Els ministres de l’Interior de la Unió Europea es reuneixen aquest dijous a Brussel·les pocs dies després que una onada d’estats membres hagin anunciat la suspensió del dret d’asil als civils de Síria després de la caiguda del règim de Baixar al-Àssad.

El tema no està previst dins l’agenda de la reunió, tanmateix, fonts diplomàtiques admeten que és probable que diversos països ho posin sobre la taula de debat. Àustria, Alemanya i Itàlia són alguns dels estats que ha congelat els procediments d’asil pels sirians, juntament amb altres governs com els dels Països Baixos o Bèlgica.

Dins la UE, Espanya es manté en l’excepció després que el govern espanyol hagi rebutjat suspendre els procediments.

Congelació dels procediments d’asil

La caiguda del règim d’Al-Àssad el cap de setmana passat ha provocat que una majoria d’estats membres de la UE anunciessin que congelaven els procediments d’asil per a civils de Síria argumentant que la situació al país havia “canviat”.

Alemanya, un país amb una de les comunitats sirianes més grans a Europa, va informar que suspenia el tràmit de les sol·licituds en curs fins que “s’aclareixi la situació” al país de l’Orient Mitjà. Es van sumar a la mesura Bèlgica, Països Baixos, Finlàndia, Suècia, Itàlia o Dinamarca, entre d’altres.

També França, que va defensar que “com sempre”, la situació política en un país pot comportar una “suspensió temporal” de la presa de decisions sobre determinades sol·licituds d’asil. El país té unes 700 sol·licituds en tràmit de resoldre, segons dades del govern francès.

Àustria, al seu torn, va anar encara més enllà i, a més de suspendre els tràmits de les peticions d’asil, va anunciar que començaria a deportar civils sirians. Precisament, el nou comissari d’Afers Interns i Migració és l’austríac Magnus Brunner, del Partit Popular d’Àustria (ÖVP), que governa actualment el país.

Segons dades de l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), a la UE viuen actualment 1,2 milions de refugiats sirians, la majoria dels quals a Alemanya.

Espanya, de nou l’excepció

Com ja va passar en el debat sobre la creació de centres de deportació de migrants fora de les fronteres de la UE, Espanya torna a ser l’excepció entre els 27. Així, el govern espanyol va anunciar fa uns dies que rebutjava suspendre els procediments d’asil als ciutadans sirians després de la caiguda del règim d’Al-Àssad.

Segons va indicar el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, actualment les sol·licituds a l’Estat són escasses i va defensar que no hi ha “necessitat” de prendre “cap mesura addicional” com sí que han fet altres capitals europees.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.