Política

Orient Mitjà

Troben uns quaranta cadàvers torturats en un hospital militar a prop de Damasc

Els cossos podrien provenir de la presó de Saidnaiya

Els rebels han localitzat almenys una quinzena de víctimes en aquest centre de tortures del règim d’Al-Assad

Els rebels que diumenge van enderrocar el president sirià Baixar al-Assad han localitzat almenys una quarantena de cadàvers amb signes de tortura al dipòsit de cadàvers d’un hospital militar a Harasta, un suburbi de Damasc.

Els cossos podrien provenir de presoners executats a la presó de Saidnaiya, també als afores de Damasc, segons informa aquest dimarts Al-Jazeera. La cadena qatariana explica que un treballador de l’hospital hauria explicat a les forces opositores que quan s’acumulaven un o dos centenars de cadàvers a Saidnaiya, aquests eren traslladats fins al centre mèdic.

L’Observatori Sirià de Drets Humans, una ONG amb seu al Regne Unit però amb una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny, va informar ahir que els equips de rescat havien trobat quinze cossos torturats a l’interior de la presó de Saidaniya, que va descriure com un “escorxador humà”. El director de l’organització, Rami Abderrahman, ha explicat a l’agència Efe que “la majoria dels cossos eren d’execucions recents.

El centre penitenciari, que estava gestionat fins ara per la Policia Militar siriana, s’havia convertit des de les revoltes populars de 2011 en la destinació final per a opositors pacífics a les autoritats com per a militars sospitosos d’oposar-se al règim. La presó hauria allotjat entre deu mil i vint mil detinguts, segons estimacions d’Amnistia Internacional.

Entre els cossos identificats a l’hospital d’Harasta hi ha el de l’activista sirià Mazen al Hamada, símbol de les tortures del règim d’Al-Assad, que estava desaparegut des de 2020, quan va ser detingut per forces governamentals.

La cofundadora de l’organització Famílies per la Llibertat, Fadua Mahmud, un grup liderat per dones que busquen els seus familiars detinguts i desapareguts en el conflicte, ha indicat que el cadàver de l’activista feia més d’una setmana que era al centre mèdic, i que possiblement hi va ser traslladat després de morir a la presó de Saidnaiya.

Al Hamada va ser un dels organitzadors de les concentracions en favor de la democràcia des dels primers dies de les protestes contra el govern al març de 2011. El 2012 va ser detingut i torturat durant gairebé dos anys en centres de detenció del règim. Després de ser alliberat, va tornar breument a la seva ciutat natal, Deir al Zur, al nord-est del país, però va fugir de Síria quan es va convertir en objectiu del grup terrorista Estat Islàmic. El 2014 es va refugiar als Països Baixos, des d’on va treballar per denunciar els horrors del sistema penitenciari sirià. En tornar al país àrab, el 22 de febrer de 2020, va ser detingut a l’aeroport de Damasc i des d’aleshores es trobava en parador desconegut.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.