Política

política

Villarejo sosté sense proves que “l’Estat podria haver evitat el 17-A avisant els Mossos”

L’esclariment de la veritat dels atemptats del 17 d’agost va conviure ahir al Congrés amb un comissari jubilat que promociona el seu llibre i un exsecretari d’estat de Seguretat que imita Gila. Amb el seu enemic íntim i exdirector del CNI Félix Sanz Roldán entre cella i cella, el comissari jubilat José Manuel Villarejo va comparèixer a la comissió d’investigació del Congrés sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils i, després de renyar els diputats –“A Sanz Roldán li diuen «general» i a mi, «excomissari». D’ex, res. Soc comissari. Comissari jubilat”, va dir d’entrada–, va tornar a alimentar la teoria de la implicació de l’Estat en el 17-A. “Mantindré tota la vida que l’atemptat es podria haver evitat. Perquè el 2015 ja vaig alertar d’aquestes possibilitats i una de les causes per les quals em van detenir el setembre del 2017 és perquè vaig començar a parlar amb el cap del Citco, José Luis Olivera, i amb el jutge instructor Andreu dient-los que el que havia passat era una bogeria”, va exposar sense aportar cap prova. Tot i que Francesc-Marc Álvaro (ERC) el va acorralar com a entrevistador fent-li veure que “no és el mateix dir que «l’Estat no va voler evitar-lo» o «no va poder evitar-lo»” i Jon Iñarritu (EH Bildu) li reprotxava que no aportés proves –“Vostè, que és el rei de la gravació i l’agenda, no té cap dada?”–, Villarejo va ratificar la teoria que “Sanz Roldán volia donar un ensurt a Catalunya i que allò se li va escapar de les mans”: “Mai no vaig dir que l’Estat el va provocar, dic que hauria pogut evitar-lo. Es podria perfectament haver evitat simplement avisant els Mossos.”

Amb el seu llibre –El Estado contra mí– sota el braç –“El dia 17 el presento a la llibreria Cafebreria ad hoc i són les meves memòries, serà llibre de consulta”, presumia en sortir de la sala Prim del Congrés–, Villarejo aviat va disparar contra Sanz Roldán perquè “tenia la mania de fer comandos virtuals que després anava a desmuntar just abans que comencessin a fer actuacions i un d’ells era Es-Satty i allò es va descontrolar”. “Es tracta d’una imprudència o d’una negligència més que d’un desig de no evitar-lo”, va aclarir. Segons ell, l’imam de Ripoll era “agent doble o triple” i “col·laborador del CNI perquè cobrava”. “Hi ha tantes evidències que recorda el que Groucho Marx diu a la dona quan és enxampat amb l’amant: «Què és veritat, el que veuen els teus ulls o el que jo t’explicaré?» Jo faig tres notes d’intel·ligència gràcies a una font meva, un senyor marroquí de qui no vull revelar el nom, entre el juny i el setembre del 2015. I tinc tres correus del CNI dient-me que no a tot i que me n’oblidi. És als meus arxius que han estat declarats secrets i no me’n donen cap còpia. El meu advocat no té els arxius pels quals m’acusen! Demanin vostès al govern que desclassifiqui tot el que ha dit que desclassificarà! Tenim una llei de secrets de l’època de Massiel!”, va dir després que Pilar Calvo (Junts) evoqués que “les famílies de les víctimes mereixen saber la veritat”.

El segon compareixent –per videoconferència des de Sevilla– va ser José Antonio Nieto, secretari d’estat de Seguretat del novembre del 2016 al juny del 2018 amb el ministre Juan Ignacio Zoido i avui conseller andalús de Justícia. Nieto va ofendre David Serrada (PSOE) i la resta responent “amb un acudit de Gila” a la pregunta de si hi va haver un “error” en les visites a la mesquita de Ripoll: “Si fos una mesquita de Sòria o Còrdova, li diria amb seguretat que la policia alguna cosa no va fer bé, però a Ripoll la policia integral són els Mossos i el màxim que podria fer un policia és fer com Gila: «Hola, bona tarda. Té previst vostè un atemptat? No? Adeu!»” “Aquí hi ha grups que a qualsevol preu intenten muntar la ficció que l’Estat fa que Es-Satty cometi un delicte el 2003, l’empresona i comença a treballar amb ell perquè ja sabíem que a algú se li ocorreria convocar un referèndum l’1 d’octubre del 2017 i ja preveiem des del 2004 que es fes un atemptat per evitar no sé què... És un acudit”, va dir Nieto. Per a l’exalt càrrec del PP, però, “la col·laboració entre cossos podria haver estat millor”. L’últim compareixent, l’exministre José Manuel García-Margallo, va acusar Carles Puigdemont de datar malament a M’explico la seva frase (“Un atac terrorista se supera, però la dissolució d’Espanya és irreversible”) perquè la va dir el 10 de setembre del 2016 i no el 13 d’agost del 2017: “Qui em podia dir que passarien coses a Catalunya un any abans?” La comissió ha exigit de nou al govern la desclassificació de documents del CNI.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.