Política

europa

En marxa el recompte de vots a Irlanda

El sondeig a peu d’urna a Irlanda apunta a un triple empat

Els republicans del Sinn Féin i els democratacristians del Fine Gael es projecten com a guanyadors de les eleccions amb un 21% cadascun

L’enquesta dona als conservadors del Fianna Fáil el tercer lloc amb el 19% dels vots

El resultat de definitiu de les eleccions celebrades aquest divendres a Irlanda no es coneixerà fins dilluns que ve, tot i que els primers resultats provisionals es donaran a conèixer aquest dissabte a mitja tarda després que el recompte hagi començat a primera hora del matí. El resultat que es preveu molt ajustat, segons el sondeig a peu d’urna publicat pel diari The Irish Times i la cadena pública de televisió irlandesa RTÉ divendres al vespre, just després del tancament dels col·legis electorals.

L’enquesta apunta a un triple empat entre els tres principals partits irlandesos: el Sinn Féin, el Fine Gael i el Fianna Fáil. El sondeig situa el republicà Sinn Féin, que va arribar a la votació com el tercer partit més popular, en primera posició amb el 21,1% dels vots, seguit del democratacristià Fine Gael, el partit del primer ministre sortint, Simon Harris, amb un 21%, que supera lleugerament al també conservador Fianna Fáil, que en l’última setmana liderava les enquestes d’intenció de vot, amb un 19,5%.

Si el recompte de vots que es farà aquest dissabte confirma els resultats de l’enquesta a peu d’urna, probablement els dos partits tradicionals que s’han alternat al poder a Irlanda, els conservadors del Fine Gael i el Fianna Fáil, tornin a formar una nova coalició de govern amb el suport d’algun grup més petit. En cas que el resultat de les urnes concordi amb el de l’escrutini, seria la segona vegada consecutiva que el Sinn Féin, l’antic braç polític del desaparegut Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) és la formació més votada en unes eleccions generals a Irlanda, però sense una majoria prou clara per poder governar.

El 2020, la líder del Sinn Féin i l’oposició, Mary Lou McDonald, va guanyar el vot popular, però es va quedar a un escó del Fianna Fáil després de la transferència de sufragis. El fallit intent de la dirigent republicana per formar govern va donar pas a una històrica coalició entre el Fine Gael i el Fianna Fáil, dos partits teòricament enfrontats i d’ideologia molt semblant –centredreta–, que s’han repartit el poder a Irlanda des de 1923.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.