Política

Sanz Roldán: “Mirin-me a la cara i diguin-me que jo vaig poder evitar l’atemptat del 17-A i no ho vaig fer”

L’excap del CNI admet que els seus agents van fer-li a l’imam de Ripoll “dues o tres visites” a la presó de Castelló però nega que fos confident seu

“Si la causa de negligència és com vam tractar Es-Satty, això aquí no té resposta”

“Negligència o falta d’ofici? Alguna cosa va succeir si estem per evitar atemptats i es produeix el 17-A”

“Sabem amb noms cognoms el nom de tots els catalans als que salvem la vida”

Amb la llosa del boicot a la comissió d’investigació dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils que el Ministeri de Defensa ha aplicat al Congrés tot comunicant-li la negativa a desclassificar documents del CNI sobre Abdelbaki Es-Satty, els treballs han arrencat aquest matí amb la compareixença de Félix Sanz Roldán, l’home que va dirigir el CNI durant les quatre legislatures que van del 2009 al 2019 sota governs de José Luis Rodríguez Zapatero, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. Si bé s’ha excusat en el deure de secret gràcies al parapet que li ha regalat Robles, davant les incisives preguntes de portaveus com Pilar Calvo (Junts), Jordi Salvador (ERC), Jon Iñarritu (EH Bildu) i Mikel Legarda (PNB), Sanz Roldánha acabat entrant en el fons de la relació entre el CNI i Es-Satty i si la central dels espies va cometre negligència pel seu acostament a l’hora de visitar el cervell de la cèl·lula gihadista a la presó de Castelló. “Negligència sí o no? Hi ha una resposta dolorosíssima però és que ningú que es dedica a la seguretat vol que es produeixi un atemptat. I quan es produeix, tots aquella nit no vam dormir dient-nos: «Hi ha alguna cosa que podria jo haver fet i que no vaig fer?» Naturalment. Però quan em diu si la causa d’aquesta negligència és com vam tractar el senyor Es-Satty, això aquí no té resposta. Espero que entenguin la diferència. Que hi va negligència o falta de saviesa o falta d’ofici? Alguna cosa va succeir quan estem perquè els atemptats no es produeixin i [el del 17-A] es va produir”, ha argumentat Sanz Roldán en resposta al republicà Salvador. “De debò: mirin-me a la cara i diguin-me que jo vaig poder evitar un atemptat i no ho vaig fer”, ha desafiat.

L’excap del CNI s’ha presentat com un home amb els silencis dictats per la classificació de documents que oportunament Robles va reiterar –amb data del 22 de novembre i comunicant-ho ahir només dotze hores abans de la seva citació al Congrés– i remetent-se a les seves compareixences anteriors a porta tancada i confidencials a la comissió de despeses reservades –més coneguda com de secrets oficials–, però alhora ha expressat la voluntat d’“ajudar” els portaveus en els seus treballs per anar parlant o callant en funció de la pregunta. Sanz Roldán s’ha indignat davant Pilar Calvo quan la diputada de Junts ha denunciat que, quan es tracta de Catalunya, “l’Estat espanyol no reconeix el dret a la veritat”. “Ens diu que l’important és guanyar la guerra i no perdre una batalla, però per nosaltres va ser molt greu perdre aquella batalla”, ha etzibat Clavo tot tenint un record per a les setze víctimes mortals. Si algú pensa que vam poder evitar la mort de setze persones i no ho vam fer és una infàmia”, ha rebatut Sanz Roldán. “No és veritat que es van pode evitar les coses i no es va fer”, ha reblat.

Molest per ser assenyalat pel tracte preferent donat pel CNI a un condemnat a quatre anys de presó per tràfic de drogues i fgutur cervell gihadista que havia estat vetat com a imam a Bèlgica el 2015, Sanz Roldán ha justificat les “dues o tres vistes” –Legarda (PNB) li ha recordat que s’ha publicat que en realitat van ser almenys quatre visites– per l’afany de vigilar la radicalització islamista i prou com es feia en les mesquites. “Sense trencar el deure de secret els dic: Es-Satty mai va ser ni col·laborador ni informador del CNI. Mai. Punt”, ha sentenciat. “De debò: mirin-me a la cara i diguin-me que jo vaig poder evitar un atemptat i no ho vaig fer”, ha desafiat als portaveus de la comissió d’investigació tot afegint-hi que això és el que diria a les víctimes del 17-A que encara dubtin de si coneixen tota la veritat.

El diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu li ha fet veure a Sanz Roldán que si de debò l’afany del CNI és desfer teories conspiratives i ajudar al coneixement de la veritat, el millor seria una desclassificació per part del Consell de Ministres de tots els documents classificats. “El que no puc fer és valorar un acte de govern. No ho he fet mai i no ho faré ara, No soc qui per criticar una acció del govern”, ha esgrimit l’excap del CNI amb tres presidents espanyols. El que Sanz Roldán sí que ha defensat és que la col·laboració amb els Mossos va ser “lleial” perquè així ho ha expressat el major Josep Lluís Trapero en entrevistes posteriors. .

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.