Política

estat espanyol

Begoña Gómez rebutja declarar a l’Assemblea de Madrid

L’esposa del president del govern espanyol compareix a la comissió d’investigació sobre la seva relació amb la Universitat Complutense i diu que aconsellada pel seu advocat no contestarà a les preguntes

Denúncia una campanya política de “mentides i difamacions”

Begoña Gómez, esposa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha refusat declarar aquest dimecres a la comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid impulsada pel PP per aclarir si hi va haver “tracte de favor” amb ella a la seva relació amb la Universitat Complutense de Madrid. Ho ha fet, ha dit, seguint el consell del seu advocat perquè està investigada des de fa mig any en un procés penal sota la instrucció del jutge Juan Carlos Peinado.

“M’acolliré al meu dret a no respondre a aquestes preguntes després de complir amb la meva obligació de comparèixer en aquesta comissió”, ha anunciat Gómez als diputats. Abans, però, ha llegit un breu discurs on ha afirmat que la “col·lecció de denúncies judicials”, les “falsedats” i la mateixa creació de la comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid, impulsada pel PP, tenen motivacions polítiques. “Tot això té un objectiu polític evident, només s’han de fixar en la llista de denunciants”, ha apuntat. Gómez ha vaticinat que, “més aviat que tard, la veritat posarà les coses al seu lloc”.

La dona de Pedro Sánchez ha llegit un text on ha recordat que fa 25 anys que treballa en consultoria i docència, i que en aquest temps ha coordinat equips, dirigit projectes i assessorat més de mig centenar de professionals al sector privat i al tercer sector. “Fa 12 anys que vaig iniciar una col·laboració amb la universitat Complutense de Madrid com a codirectora d’un màster de títols propis per formar professionals especialitzats en projectes socials i de sostenibilitat, i el 2020 aquesta col·laboració es va ampliar amb la creació d’una càtedra extraordinària, que és una pràctica habitual dins les universitats públiques, i a més no remunerada”, ha detallat. La compareixent ha defensat la seva faceta professional “creada amb molt d’esforç i plena dedicació, com una més, com fem milions de dones cada dia al nostre país”.

El discurs ha estat interromput per la portaveu popular, María Mercedes Zarzalejo, en el moment en què la dona de Sánchez s’ha referit a les suposades motivacions polítiques de la comissió. La diputada popular li ha indicat que aquesta comissió té un “format pregunta-resposta” i li ha demanat que es limités, doncs, a respondre a les preguntes, si bé la presidenta de la comissió, Susana Pérez, també del PP, ha permès a la compareixent que acabés de llegir el seu escrit. Ha estat després d’aquest retret de Zarzalejos quan Gómez ha anunciat que s’acollia al seu dret a no declarar.

Exposició mediàtica

La parella del president del govern espanyol és la primera compareixent en aquesta comissió parlamentària, que ha començat amb queixes per part dels diputats del PSOE pel fet que la presidenta de la comissió ha permès un torn llarg de fotografies per part dels mitjans acreditats. Els populars busquen amb aquesta comissió aclarir si s’han produït irregulars en la relació professional entre Gómez i la Complutense des de 2014 fins al setembre d’aquest 2024, quan la universitat no va renovar ni la càtedra ni el màster que impartia. El 2023 la mateixa Complutense va elaborar un dossier sobre la dona de Sánchez que va concloure que no s’han produït irregularitats.

A banda, el jutge Peinado va obrir una investigació fa sis mesos sobre Gómez a partir d’una denúncia de diversos col·lectius d’ultradreta com Manos Límpias i Hazte Oír per la presumpta comissió de delictes de tràfic d’influències i corrupció en els negocis. Fa dues setmanes hi va afegir suposats delictes d’apropiació indeguda i intrusisme professional per haver inscrit al seu favor un programari de la Complutense i per la creació d’una plataforma tecnològica de la universitat.

El jutge també manté imputats el rector de la Complutense, Joaquín Goyache, i l’empresari Juan Carlos Barrabés.

Els populars posen l’accent en la relació professional entre Gómez i la Complutense des de 2014 fins al setembre d’aquest 2024, quan la universitat no va renovar ni la càtedra ni el màster que impartia. El 2023 la mateixa Complutense va elaborar un dossier sobre la dona de Sánchez que va concloure que no s’han produït irregularitats

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.