Medi ambient

Estat Espanyol

Revoquen la sentència que obligava Shell a reduir un 45% les emissions de CO2

La justícia neerlandesa estima el recurs de la petroliera i rebutja fixar cap percentatge, tot i que manté que ha de retallar les emissions

El tribunal argumenta que si només s’exigeix a una companyia que deixi de vendre gas i petroli, la competència assumirà el negoci i a la pràctica no es reduiran les emissions

El Tribunal d’Apel·lació de La Haia (Països Baixos) ha tombat aquest dimarts la històrica sentència que obligava a la petroliera Shell reduir les seves emissions de diòxid de carboni (CO2).

Els magistrats han estimat el recurs de la multinacional contra la decisió que el 2021 va prendre un tribunal neerlandès d’exigir a Shell que reduís les seves emissions de CO2 en un 45% de cara al 2030 en comparació amb el 2019. Arran d’aquella decisió, que va tenir una gran repercussió a nivell mundial, Shell va traslladar la seva oficina central a Londres i es va convertir en una empresa només britànica, i no mig neerlandesa.

El tribunal de La Haia ha matisat ara que, si bé Shell és una de les empreses contaminants que han “generat el problema climàtic”, no es pot exigir només a aquesta companyia que deixi de vendre petroli i gas, perquè aquesta part del negoci l’acabaria assumint la competència i “no s’aconseguiria una reducció d’emissions de CO2”.

És per això que els jutges conclouen que Shell ha de reduir les emissions “en benefici dels ciutadans”l, però rebutgen fixar cap percentatge concret, com demanava l’ONG Amics de la Terra dels Països Baixos (Milieudefensie). El tribunal argumenta que “a la ciència climàtica actual no hi ha prou consens sobre un percentatge específic de reducció que una empresa individual com Shell hagi de complir”. A més, admet que la petroliera “ja està treballant en la reducció de les seves pròpies emissions”.

La decisió del Tribunal d’Apel·lació revoca la sentència de 2021, però encara existeix la possibilitat de recurs davant el Suprem. El director de Milieudefensie, Donald Pols, ha assegurat que l’ONG continuarà enfrontant-se “als grans contaminadors”, recull l’agència Efe. L’activista ha lamentat la decisió judicial, però ha valorat que la sentència “inclou alguns punts positius”, com ara establir la “responsabilitat de Shell de reduir les seves emissions” en base al “dret humà a la protecció contra el canvi climàtic perillós”, que també han de garantir les empreses i no només els governs. Pols també ha destacat que el cas ha demostrat que “els grans contaminadors no són intocables”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.