Alemanya
Scholz confirma la ruptura de la coalició del govern alemany
El canceller destitueix el ministre de Finances, el liberal Christian Lindner
El líder socialdemòcrata anuncia que demanarà un vot de confiança al parlament el 15 de gener
La reunió que les cúpules dels tres partits que formen el govern alemany han celebrat aquest dimecres per intentar salvar la coalició ha fracassat. El canceller, Olaf Scholz, ha confirmat en una roda de premsa la ruptura de la coalició de socialdemòcrates, verds i liberals i ha anunciat que demanarà un vot de confiança al Parlament el 15 de gener per obrir el camí a noves eleccions al març.
“He demanat al president d’Alemanya ara mateix el cessament del ministre de Finances. És un pas per apartar el nostre país dels danys. Cal un govern capaç d’actuar i de prendre les decisions necessàries per al nostre país”, va comunicat Scholz durant la seva compareixença, a Berlín.
El pla d’Scholz és que el Parlament completi el tràmit de tots els projectes de llei urgents de l’executiu abans de les vacances de Nadal, entre els quals, previsiblement, el pressupost de 2025. Després, a la primera sessió de l’any, Scholz se sotmetrà a una qüestió de confiança perquè els diputats decideixin “si obren el camí a eleccions anticipades”, que, es dona el cas, se celebrarien a finals de març com a molt tard.
A més, el canceller ha assegurat que buscarà el diàleg amb l’oposició democratacristiana, que ara mateix lidera les enquestes d’intenció de vot, i li oferirà cooperar en àmbits fonamentals de l’economia i la defensa. “L’economia no pot esperar a unes eleccions anticipades”, ha afirmat.
Retrets mutus
La coalició ja s’ha donat per trencada poc abans de l’anunci d’Scholz, quan el portaveu del govern, Steffen Hebestreit, ha avançat que Scholz ha destituït el seu ministre de Finances i líder del liberal FDP, segons ha informat el setmanari Die Zeit.
Scholz, Lindner i el vicecanceller i ministre d’Economia, el verd Robert Habeck, s’han reunit per apropar posicions després de la crisi oberta a la coalició per diferències en la política econòmica i financera.
Segons Scholz, durant les converses ha presentat a Lindner una proposta per impulsar l’economia alemanya que contenia alguns elements que defensa el liberal. No obstant, sempre segons Scholz, el ministre de Finances no ha mostrat disposició al compromís. És per això que ha acusat el ministre d’“egoisme” i “irresponsabilitat”.
El canceller ha lamentat “no hi ha una base de confiança per seguir cooperant”, i ha posat diversos exemples de situacions en les que, segons ell, el líder liberal ha torpedinat la tasca de l’executiu.
De la seva banda, Lindner ha denunciat que Scholz ha forçat una “ruptura calculada” de la coalició. “La seva declaració d’aquesta tarda, curosament preparada, demostra que Olaf Scholz ja no estava interessat a assolir un acord que fos viable per a tothom, sinó en una ruptura calculada amb aquesta coalició”, ha opinat.
El president del Partit Liberal ha explicat que ell havia proposat reduir la burocràcia, una menor pressió fiscal, una política climàtica i energètica pragmàtiques, més control de la immigració i un enfortiment de la innovació. “Aquestes propostes ni tan sols han estat acceptades pel Partit Socialdemòcrata (SPD) i els Verds com a base de consulta”, ha lamentat.
Segons ell, les contrapropostes del canceller són “poc ambicioses i no contribueixen a superar la debilitat fonamental del creixement del nostre país perquè puguem mantenir la nostra prosperitat i seguretat social, així com la nostra responsabilitat ecològica”.
“Lamentablement, Olaf Scholz ha demostrat que no té la força necessària per possibilitar un nou punt de partida per al nostre país. En lloc d’això, des d’aquesta tarda, el canceller m’ha exigit que suspengui el fre del deute en la Llei Fonamental, a la qual cosa no he pogut accedir perquè hauria violat el meu jurament al càrrec”, ha argumentat. El fre de deute alemany restringeix el dèficit anual a un màxim de 0,35 % del PIB.
Al seu torn, Scholz ha dit que Lindner li volia fer triar entre el suport a Ucraïna i la inversió en seguretat, d’una banda, i l’Estat del benestar per l’altra, i ha considerat que aquest “fals dilema” és un “verí” per a la democràcia. L’endeutament extraordinari que Scholz defensa per poder realitzar totes les inversions necessàries ha estat una línia vermella dels liberals des de l’inici de la legislatura.
El canceller ha subratllat que Alemanya és un Estat fort i menys endeutat que altres països industrialitzats, i per això pot recórrer al mecanisme constitucional que permet aixecar la vigència del fre del deute en situacions d’emergència.