Medi ambient

sequera

Una tardor normal inicia certa recuperació de les reserves d’aigua

Els embassaments han guanyat amb les pluges dels darrers dies 6 hm³ que es poden incrementar força durant la setmana

La primavera ens va semblar extraordinària perquè feia tres o quatre anys que hi plovia molt poc. Ho va ser al nord-est del país però al sud i Ponent va continuar sent més seca que la mitjana. Però apuntava a la possibilitat d’un any normal pluviomètricament després d’un cicle de sequera extrema. La tardor ho ha confirmat. A la meitat sud i des de la Catalunya central fins a Ponent, el setembre ha estat plujós –extremadament plujós al sud–i comarques que s’havien quedat sense aqüífers han vist com revifaven amb tres escombrades els dies 3 i 4 de setembre , del 6 al 8 i del 17 al 24 –87,5 l. a la Granadella (les Garrigues), 76,4 a Cervera (la Segarra), 75,8 a la Palma d’Ebre (la Ribera d’Ebre), 123 a Montblanc (Conca de Barberà), 95,6 a Querol (Alt Camp), 90,2 a Arenys de Mar (Maresme) o 244,9 a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) i 198, 2 als Alfacs (Montsià). Però aquesta precipitació, en alguns punts, extraordinària, va tenir escassa afectació a les capçaleres del Ter i el Llobregat que abasten les regions més poblades del país.

A l’octubre la situació ha canviat en pocs dies. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) publicava ahir el balanç de divendres a dissabte: “Entre el divendres 25 i el dissabte 26 d’octubre de 2024 la pluja ha estat abundant a gran part de Catalunya, amb més de 20 mm a la majoria de comarques i per sobre de 50 mm a amplis sectors d’una franja central del país, des del litoral fins al Pirineu, en bona part de la conca del Llobregat. Els màxims de pluja, propers als 100 mm, s’han recollit al voltant del massís del Garraf, l’Alt Penedès i punts del Prepirineu”. A la capçalera del Llobregat tenim registres de 95,4 mm. fins a les 10 del matí de diumenge a Guardiola de Berguedà i de 74,8 a Gisclareny, aigua bona part de la qual ja entra directa a l’embassament de la Baells perquè dies abans també havia anat plovent. Però també les precipitacions al Port del Comte (102,1 mm) desguassen als pantans de la Llosa del Cavall i Sant Ponç.

Globalment, els embassaments de les conques internes havien perdut reserves després de l’estiu fins a situar-se en els 189 hm³ el dia 16 d’octubre, amb un 27,3% de reserves mentre que al Ter-Llobregat les reserves se situaven en 176 hm³ (28,8%), tots dos sistemes ja per sota del 30% que s’havia pogut superar de llarg durant la primavera.

Però aquest diumenge ja s’havien guanyat 6 hm³, gairebé 1 punt de reserves. És poc però molta de la precipitació d’aquest tongada des de divendres encara ha d’entrar als embassaments i ho farà previsiblement amb força tenint en compte que la previsió meteorològica és que continuarà plovent, també a les capçaleres del Ter i el Llobregat, fins dimecres per l’estabilització de la gota freda a les nostres latituds. Benvinguda tardor.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.