regne unit
Carles III reconeix “aspectes dolorosos” del passat colonial britànic, sense demanar perdó
El monarca evita fer al·lusió directa a les demandes sobre el pagament de reparacions pel comerç d’esclaus per part del Regne Unit durant una cimera amb els caps de govern de la Commonwealth
Carles III d’Anglaterra ha reconegut aquest divendres “aspectes dolorosos” del passat de la Gran Bretanya, alhora que ha esquivat abordar les creixents demandes sobre les reparacions pel comerç d’esclaus durant la cimera de caps de govern de les 56 nacions de la Commonwealth, dient que “cap de nosaltres pot canviar el passat, però podem comprometre’ns a aprendre de les seves lliçons”.
Alguns dels participants en la cimera, esperaven que el monarca aprofités el discurs inaugural per demanar disculpes pel passat colonial de la Gran Bretanya i que la trobada, que se celebra des d’avui i fins a aquest dissabte a Apia, la capital de Samoa, a comprometre’s en abordar la qüestió de la justícia reparadora.
“En escoltar a persones de tota la Commonwealth, entenc com els aspectes més dolorosos del nostre passat continuen ressonant. Per això, és molt important que comprenguem la nostra història per guiar-nos i adoptar les decisions correctes en el futur”; ha dit el monarca.
Amb el seu discurs, Carles III va donar suport al primer ministre britànic, el laborista Keir Starmer, qui aquesta setmana va demanar centrar en el futur, en al·lusió a la petició de diverses antigues colònies perquè Londres les indemnitzi pel comerç d’esclaus per part del Regne Unit, país que va abolir l’esclavitud a principis del segle XIX.
Es calcula que els britànics van transportar a les seves aleshores colònies del Carib a uns 3,1 milions d’africans esclavitzats entre els segles XVII i XIX per treballar en plantacions de conreus comercials com el sucre, el tabac i el cafè, tot i que la xifra podria ser més gran, segons explica Efe que cita la revista Black History Month Magazine.