política
Illa marca el terreny a Ayuso des de Madrid
“Tinc una veu dèbil, però tinc les idees clares.” Així es presentava el president Salvador Illa a l’Ateneu de Madrid, inaugurat el 1884 per Cánovas del Castillo a la seu actual del carrer Prado i que ha esdevingut àgora habitual dels presidents de la Generalitat quan es volen fer escoltar a la villa y corte. Atès el record preferent que es té d’ell a la capital espanyola com el ministre de Sanitat (2020-2021) que va gestionar la pandèmia, Illa es va reivindicar com a actor amb veu pròpia en una regió on la presidenta manté des del setembre del 2020 la tesi que “Madrid és Espanya” i va gosar marcar el terreny a Isabel Díaz Ayuso al seu estadi tot sabent que ahir ell jugava en camp contrari.
“Catalunya no se’n va enlloc. Catalunya és on és, forma part d’Espanya i de la UE. I Catalunya participarà en la defensa del model d’Espanya que els catalans volen defensar. No marxem. Ens quedem, però no ens quedem ni muts ni callats. Som part d’Espanya i volem participar en la construcció d’Espanya. No deixarem cap cadira buida i defensarem des de totes les cadires la nostra visió d’Espanya, i participarem en aquesta visió d’Espanya plural i diversa i amb un horitzó federal”, va afirmar Illa en un discurs a l’Ateneu madrileny amb motiu de la tercera edició de la jornada Metafuturo, organitzada per Atresmedia, que ahir rebia la invitació del president de fer-la a Barcelona el 2025.
Si bé el Madrid oficial està habituat a passar llista a les absències del president i del lehendakari en actes, Illa va entrar en el cos a cos amb Ayuso l’endemà que ella plantés Pedro Sánchez en una decisió inèdita de rebutjar una cita a La Moncloa. “En què ajuda els ciutadans negar-se a reunir-se amb el president del govern? En què beneficia els ciutadans una actitud que es nega a asseure’s a parlar?”, es va atrevir a preguntar Illa de manera retòrica i amb una destinatària inequívoca. I va recordar a la inquilina de la Real Casa de Correos de la Puerta del Sol que ella és una veu més del debat i prou. “Cap president ni cap presidenta de comunitat autònoma representa més Espanya que la resta. D’Espanya –i representant una part d’Espanya–, també en parla Catalunya. Al mateix nivell, amb el mateix dret i amb la noblesa del nostre projecte polític”, rebatia Illa. “A qui això molesti, no ho entenc, però s’hi haurà d’acostumar”, advertia.
“Revolució del respecte”
En un territori on la dreta ha posat de moda dir “me gusta la fruta” com a sinònim de “fill de puta” des que Ayuso va etzibar aquest insult a Sánchez des de la tribuna del públic del Congrés el 15 de novembre del 2023 i ella va idear la pretesa juguesca per evitar disculpar-se, en la visita a Madrid Illa va enarborar “la revolució del respecte” en contraposició amb el “llenguatge excessivament altisonant” d’alguns dirigents i una “polarització” que “no reflecteix el país”.
Predicar el finançament
Conscient que també jugava en camp contrari a l’hora de predicar el nou finançament singular, Illa va lloar “el primer punt d’acord entre totes les comunitats: la necessitat de reformar el model”, i va reivindicar que el sistema català té encaix en l’actual marc legal i preserva la solidaritat. “No va contra ningú”, va reblar.
Dues visites en deu dies
La d’ahir és la segona visita a Madrid que Illa fa aquest mes després de posar fi a més d’una dècada d’absències dels presidents de la Generalitat en la desfilada militar del 12 d’octubre i d’assistir a la llotja de la Castellana el Dia de la Hispanitat. L’agenda oficial tornarà a portar Illa a Madrid el 22 de novembre, quan serà rebut per Sánchez a La Moncloa en el marc de les cites amb els mandataris autonòmics per abordar el finançament i a les quals han assistit tots els citats tret d’Ayuso, que ha rebutjat la invitació i s’ha negat a valorar una altra data.
La plantada té lloc enmig de la guerra judicial amb Sánchez que ha portat a la investigació del Suprem el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, per la filtració dels correus de la parella de la presidenta, Alberto González Amador, en què confessa el frau fiscal. Es dona la circumstància que el 8 de setembre, en una entrevista a El Mundo que ara el persegueix a ell i a tot el PP, Feijóo era rotund sobre la cortesia institucional que ha de tenir un líder autonòmic: “Si un president no acudeix a La Moncloa, comet un error. Ayuso coneix bé la seva responsabilitat.” La plantada, doncs, és un cop de porta a Sánchez i un desafiament a Feijóo, i descol·loca barons com el valencià Carlos Mazón i l’andalús Juanma Moreno. “Com volen que no li doni suport? Està tot explicat, no podem explicar-ho millor”, és tot el que Feijóo va dir ahir.