Política

unió europea

Von der Leyen planteja l’obertura de centres de deportació fora de la UE

La presidenta de la Comissió Europea estudia copiant el model que ha impulsat Itàlia a Albània

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen, planteja l’obertura de centres de deportació fora de la Unió Europea per enviar-hi migrants en situació irregular, copiant el model que ha impulsat la primera ministra italiana, la ultradretana Giorgia Meloni, a Albània. “Hauríem de continuar explorant possibles formes d’avançar en la idea de desenvolupar centres de retorn fora de la UE, especialment amb vista a una nova proposta de retorns”, ha apuntat la cap del govern comunitari en una carta dirigida als Vint-i-set, en la setmana que s’ha de celebrar un nou Consell Europeu a Brussel·les. En aquest sentit, l’alemanya avança en la missiva que, al llarg d’aquesta legislatura, presentarà una nova proposta legislativa sobre deportacions, una mesura que li van exigir disset països europeus encapçalats per Àustria i els Països Baixos.

La carta que Von der Leyen ha enviat aquest dimarts als Vint-i-set i ha recollit l’ACN, comença deixant clar que la migració “continuarà sent una de les qüestions primordials” i que requerirà “una atenció urgent”. Si bé manifesta que el pacte de migració i asil aprovat després de sis anys de negociacions és “un gran assoliment”, també destaca que “no hi ha lloc per a la complaença” i que en els pròxims anys caldrà que els estats membres siguin “justos i ferms” en matèria migratòria a través de “solucions europees”.

Per tal d’abordar aquesta qüestió, proposa un pla d’acció de deu punts, el qual ha de contribuir a combatre “els actuals i nous desafiaments” i, al mateix temps, “cobrir els buits que queden”. Un dels punts més destacats, és, segons informa l’ACN, el disseny d’allò que la presidenta de la Comissió Europea defineix com a “solucions innovadores” per combatre la migració il·legal. “He encarregat al comissari d’Afers Interiors –el designat és l’austríac Magnus Brunner– que dirigeixi les reflexions sobre solucions operatives que ajudin a combatre la immigració il·legal i a abordar les propostes que molts estats membres han fet en aquest àmbit, respectant els principis europeus, les obligacions sota el dret internacional i la protecció dels drets fonamentals”, explica l’alemanya en la missiva. És en aquest punt del text on Von der Leyen cita el protocol entre Itàlia i Albània, un acord pel qual les autoritats albaneses –i en territori albanès– gestionaran la migració extraterritorial i l’asil, així com els processos de detenció.

Precisament aquest dilluns Itàlia va deportar els primers demandants d’asil a Albània. Es tracta d’un grup format per 16 persones de Bangladesh i l’Índia que van arribar des de Líbia i que van ser interceptats per la guàrdia costanera italiana diumenge passat. Segons Von der Leyen, el protocol Itàlia-Albània, molt criticat per les organitzacions de defensa dels drets humans, permetrà a la UE “extreure lliçons d’aquestes pràctiques”.

Cooperació amb països tercers

En la mateixa línia, la presidenta de l’executiu comunitari aposta per reforçar les relacions estratègiques entre els estats de la Unió i els països tercers de trànsit i origen de persones migrants. En aquest sentit, cita els acords com el que la UE va signar amb Turquia, on des de l’any 2011 s’han invertit més de 10.000 milions d’euros per a la gestió de sol·licitants d’asil.

Precisament Turquia va ser notícia la setmana passada arran d’una investigació periodística, la qual assenyala que la UE finança centres de deportació al país otomà i on es produeixen “violacions sistèmiques” dels drets humans.

Coordinació en les polítiques de deportació

Pel que fa al tema de les deportacions, l’alemanya reivindica la necessitat de disposar d’un marc legal que permeti “incrementar la capacitat d’actuar”. “Els processos de retorn varien de forma significativa entre els estats membres; hem de construir un nivell d’harmonització i confiança que garanteixi que els migrants en situació il·legal no explotin les falles del sistema per evitar el seu retorn”, assenyala.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.