Dario Amodei, per una IA més segura
El CEO d’Anthropic és pioner en IA i seguretat després d’haver desenvolupat els models GPT-2 i GPT-3 a OpenAI
Dario Amodei és una figura central en el món de la IA. Com a cofundador i director executiu d’, una empresa dedicada a crear sistemes d’IA segurs, interpretables i fiables, Amodei ha posat la seguretat en el centre de la seva tasca. Aquest investigador ha construït una carrera impressionant en el camp de la ciència i la tecnologia. Llicenciat en física per la Universitat de Stanford i doctor en biofísica per la Universitat de Princeton, va començar la seva trajectòria professional a Baidu i Google abans de fer el gran salt cap a la recerca en IA.
Amodei va començar a fer-se un nom durant la seva etapa a Google, on va formar part de l’equip de recerca en deep learning. No obstant això, va ser a OpenAI on va aconseguir les seves majors fites. Entre el 2016 i el 2020, com a vicepresident de recerca, Amodei va ser responsable de liderar els equips que van desenvolupar els famosos models GPT-2 i GPT-3, els sistemes de llenguatge natural que han impulsat gran part de l’avenç en la tecnologia d’IA generativa d’avui.
Tot i aquests èxits, va decidir, juntament amb la seva germana Daniela, fundar Anthropic l’any 2021, després de desavinences amb OpenAI. El seu desacord amb la direcció de l’empresa, especialment pel que fa als acords amb Microsoft i la comercialització de la IA, va motivar la creació d’una nova empresa que posés èmfasi en l’ètica i la seguretat. Amb Anthropic, Amodei vol garantir que el desenvolupament de la IA no només es faci de manera eficient, sinó també segura i responsable.
A diferència d’altres empreses que sovint se centren en la velocitat i l’escalabilitat dels productes d’IA, Anthropic treballa per desenvolupar sistemes que siguin més comprensibles i interpretables. Això significa que els seus models estan dissenyats per fer el que se’ls demana, amb mecanismes de seguretat que permetin a les persones controlar els resultats i entendre com la IA arriba a les seves conclusions. Segons Amodei, la transparència i la supervisió humana són clau per evitar que els sistemes d’IA esdevinguin imprevisibles o s’utilitzin de manera incorrecta.
Segons Amodei, en els pròxims deu anys la IA podria jugar un paper clau en la descoberta de nous tractaments mèdics i, fins i tot, en la cura de malalties com el càncer i l’Alzheimer.