Medi ambient

sequera

Emergència a Ter-Llobregat a la primavera si plou poc com el 2023

El Govern detalla les obres immediates per allunyar l’escenari pitjor d’emergència 3 a finals del 2025

Les grans dessaladores de Tordera i Foix no funcionaran fins al 2029 i la nova de l’Alt Empordà fins al 2032

El nou govern de Salvador Illa ha fet pública finalment la seva previsió de calendari sobre la possible tornada a les restriccions en el subministrament d’aigua per causa de la sequera que continua patint el país. Són tres escenaris. El de normalitat –pluja normal a la tardor i primavera– permetria evitar les restriccions i l’entrada en la fase d’excepcionalitat. Si plogués molt poc fins a la primavera com va passar a cavall dels anys 2022 i 2023, el sistema Ter-Llobregat entraria en emergència la propera primavera. L’executiu encara ha plantejat un escenari pitjor, pràcticament sense pluges, que portaria a entrar en l’emergència 3 –el major grau de restriccions afectant ja als domicilis– a finals del 2025.

Davant d’aquest panorama, l’executiu ha fet públic avui el calendari d’ obres “immediates” per aconseguir disposar a finals del 2025 de 31 hectòmetres cúbics d’aigua addicionals als dels embassaments i als que generen les dessaladores i plantes regeneradores actuals a plena potència. Abans del proper gener estaran funcionant les millores de la potabilitzadora d’Empuriabrava, i la depuradora de Figueres aportarà 100 litres per segon d’aigua regenerada al riu la Muga a l’alçada de Pont de Molins. Al llarg del 2025 entraran en funcionament a l’Alt Empordà les dessalinitzadores mòbils d’Empuriabrava (35 l/s) i Roses (55l/s).

Al sistema Ter-Llobregat entrarà en funcionament a mitjans d’any l’ampliació de la potabilitzadora de la Trinitat, que aportarà entre 400 i 500 l/s més que els actuals i garantirà entre 12 i 15 hm³ addicionals. A finals d’any es preveuen posar en explotació els nou pous de Sant Joan Despí (1.300 l/s) i la potabilitzadora Estrella a Sant Feliu de Llobregat (800 l/s). A finals d’any també entrarien al riu Llobregat 350 l/s més provinents de la planta regeneradora de Gavà.

A més al Llobregat també hi arribaran al voltant de 200 l/s provinents de la connexió de la riera de Rubí. L’aprofitament dels nous pous de Montcada aportaran 100 l/s i la recuperació de pous a Ter-Llobregat, Baix Camp, Priorat i Muga per mitjà dels ajuts de l’ACA suposaran 260 l/s addicionals a conques internes.

Al 2026 entraran en servei l’estació regeneradora (ERA) de Sant Feliu de Llobregat i el nou tram de canonada d’Aigües Ter-Llobregat (ATL) entre Cardedeu i Trinitat per solucionar les fuites a Badalona. El 2027 entrarien en servei l’ERA de Mataró i de Figueres i la millora del tractament d’osmosi inversa a la potabilitzadora de Sant Joan Despí. A finals del 2027 es disposaria de 68 hm³ addicionals.

El 2028 arribaran a la depuradora del Prat les aigües residuals del Besòs i estaran renovades les depuradores del Llobregat i Ter, a més d’entrar en servei la potabilitzadora de Moncada.

No és fins al 2029 que es preveu l’entrada en funcionament de les grans dessalinitzadores de la Tordera i Foix. Sense explicar el motiu, el govern Illa no contempla fins al 2029 l’entrada en servei de l’ampliació de la Tordera que, fins ara, es preveia per al 2028. La nova dessalinitzadora projectada pel govern socialista a la Costa Brava nord no entrarà en servei fins al 2032, suposarà una inversió de 200 milions i aportarà fins a 200 l/s a l’Alt Empordà.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.