Educació

d’aprendre a soldar a ensenyar

“A l’ESO sembla que l’única opció és el batxillerat i la universitat”

La Lucía Zamora té 21 anys i quan va acabar l’ESO tenia clar que no volia estudiar batxillerat. Va anar a una jornada de portes obertes a l’institut Escola del Treball de Barcelona i allà va descobrir la seva vocació: aprendre a fer de soldadora, un ofici del qual no havia sentit a parlar mai. Així és com va entrar en un grau mitjà de soldadura i caldereria, en una classe de 30 alumnes on només hi havia dues noies. Trencava així la imatge estereotipada sobre els rols de gènere en algunes professions. Després va continuar amb el cicle de grau superior de construccions metàl·liques. Durant la seva formació, combinava l’estudi amb una feina que no tenia res a veure amb el que estava estudiant, relacionada amb l’educació d’infants. En acabar les pràctiques el curs passat, l’Escola del Treball li va oferir poder fer de professora per ensenyar tot allò que acabava d’estudiar. I ara ja combina el curs del màster que l’habilitarà per exercir de professora amb la feina com a docent al grau mitjà de soldadura i caldereria. “He unit els dos mons que més m’agraden”, assegura.

La Lucía s’avé a fer una entrevista, en part, per trencar tòpics i visibilitzar perfils professionals, una assignatura pendent en molts cicles formatius en què encara hi ha una clara divisió per gèneres. Està convençuda que fent difusió, anant a les escoles i “donant-hi visibilitat, es pot canviar”. També reivindica l’opció de l’FP, sovint molt desconeguda entre l’alumnat de secundària. “A l’ESO, només et donen l’opció de fer batxillerat i accedir a la universitat. És com una autopista, has de seguir el camí recte, quan en realitat hi ha moltes opcions i ningú te les explica”, lamenta. Considera que en aquella edat és molt “normal no tenir clar què vols fer a la vida” i per això destaca la via de la formació professional. “Ara hi ha moltíssims cicles formatius; abans només hi havia tres graus i prou”, afirma. Per ella, aquesta diversitat d’oferta és un “avantatge” perquè, si no t’agrada una cosa, pots canviar i pots provar molts altres estudis. Creu que ara l’FP té un atractiu més gran, perquè “té més sortides laborals”. “Pots estudiar i sortir directament a treballar”, amb un coneixement del món laboral que no et dona el batxillerat o la universitat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.