De suspendre l’ESO a un Grau Superior d’FP
“Recomano l’FP als que no tenen clar què volen estudiar a la universitat”
La Violant Romeu, de 23 anys, recorda que a l’ESO no tenia les coses clares: “Estava en un altre món.” Va repetir segon d’ESO i, abans de tornar a repetir tercer, des de l’institut de Tarragona on estudiava li van proposar fer un programa de formació i inserció (PFI) de cuina i gastronomia a l’institut Pere Martell. Això li va canviar la vida. Després de fer un cicle de grau mitjà d’arts gràfiques i de donar-se un any per pensar què volia fer després, va decidir fer un cicle formatiu de grau superior de prevenció de riscos laborals, gràcies al qual ha entrat al mercat laboral. Fent el PFI, assegura que es va adonar que, si no estudiava, en un futur no tindria res. “Quan acabes l’ESO, ets massa jove per decidir a què et vols dedicar tota la vida”, reflexiona. De fet, aquest salt entre diversos cicles li va permetre descartar el que volia fer en un principi, que era un grau superior de disseny. Agraeix haver tingut el suport i l’orientació de la família, del professorat de l’ESO, del Pere Martell i de l’empresa on ha fet les pràctiques. Entre tots l’han ajudat a perfilar finalment la seva professió.
De l’FP destaca els aprenentatges sobre els diferents aspectes del mercat laboral que no reps a la universitat. “És molt bonic quan estudies teoria, llegeixes llibres o prens apunts, però ningú t’ensenya com es fa la feina”, remarca per reivindicar els coneixements rebuts dins de l’FP. De fet, destaca que té companys que van fer l’ESO i el batxillerat i, al final, “sigui perquè no van trobar el que volien a la universitat o perquè no hi van poder accedir, van entrar a un grau superior” i, més tard, van accedir a la universitat. Té clar que “ara l’FP té més prestigi i hi ha molta més gent buscant” cicles formatius, i rebutja els estereotips de gènere sobre estudis que semblen més destinats a nois o a noies. Diu que ara ja “no és ben bé així” i “hi ha una mica de tot”.
En el grau superior va cursar l’FP dual i en destaca la formació rebuda a l’empresa, que li permetrà desenvolupar la seva feina en qualsevol lloc. Per això recomanaria “a tothom” fer FP, sobretot a aquells joves que no tenen clar què volen estudiar a la universitat. “Els recomano primer fer una FP, veure què volen i com, i, després, que continuïn estudiant o entrin al món laboral.”