Música

MÚSICA

La Marfà aposta per un nou Mediterrani

“Mediterrani? Què és el Mediterrani, avui? Un concepte molt tradicional o també molt contemporani?” Aquestes preguntes se les fan en veu alta quatre joves músics clarament mediterranis: un català, Oriol Marès (Girona, 1998), que toca el clarinet i el clarinet baix; un sirià, Talal Fayad (As-Suwayda, 2000), intèrpret d’ud i ud elèctric; un bateria i percussionista andalús, Lucas Zegrí (Granada, 1995) i un contrabaixista grec, Thodoris Ziarkas (Rodes, 1990). En realitat, tots quatre tenen molt clara la resposta: el seu “viatge per un Mediterrani vast i profund, amable i espai de trobada de cultures” –gairebé un desig de bona voluntat, davant la trista realitat– parteix d’una visió clarament contemporània però ben arrelada en la tradició, i aquesta és l’essència del projecte Estuarium, en el qual han estat treballant des de mitjan setembre a Girona gràcies al programa de residències internacionals de creació musical. L’ Oriol Marès & Talal Fayad Quartet és un projecte que va néixer com a duet el 2022 a Utrecht, quan el festival Culture Shock buscava dos músics que no es coneguessin per treballar-hi junts, i a partir d’aquí Marès i Fayad han tocat molt junts per tot Holanda com a duet. Gràcies a la residència de la Marfà, que facilita als músics diners per al viatge i l’estada a Girona i un local d’assaig però sobretot els dona temps per crear lliurement i sense pressions, el duet s’ha ampliat a quartet amb altres dos músics que, com els dos colíders, tenen en comú el fet d’haver passat per les aules de Codarts, la universitat de Rotterdam dedicada a la música, la dansa i el circ, on la World Music té un pes específic important.

“Els punts en comú entre nosaltres quatre són el jazz i la improvisació, que dona coherència al conjunt i fa que cada concert sigui únic. A partir d’aquí, cadascú hi aporta el seu propi món: Lucas i jo venim més de la música llatina i sobretot cubana; Thodoris, del jazz contemporani [aquest any ha publicat el disc Collection of Sand ], i Talal, de la música àrab de l’Orient Mitjà”, explica Oriol Marès , un dels molts músics joves catalans que han trobat a Holanda un lloc ideal per créixer professionalment com a músic. El quartet ha creat, durant l’estada a La Marfà, tota la música original que han presentat aquests dies en diferents concerts per Catalunya –l’últim i més important el de dissabte vinent a la Fira Mediterrània de Manresa: un bon aparador internacional– i que també gravaran, entre dimarts i dimecres d’aquesta setmana, a l’estudi El Local, de Vilablareix, per poder publicar el disc Estuarium a principi de l’any vinent. El títol fa referència a l’estuari com el punt de trobada entre el riu i el mar, una imatge molt evocadora que l’artista visual Albert Coma Bau ha sabut sintetitzar a la portada del disc, sorgida també d’una improvisació entre la seva pintura i el clarinet de Marès.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.