Política

Amèrica del Nord

Sheinbaum assumeix la presidència mexicana i promet “garantir totes les llibertats”

La nova cap d’Estat nega que la reforma del Poder Judicial busqui l’autoritarisme

La nova presidenta de Mèxic, Claudia Sheinbaum, ha pres aquest dimarts possessió del càrrec, que per primera vegada en els més de 200 anys d’història del país com a república serà ocupat per una dona.

Sheinbaum ha rebut la faixa tricolor de la presidència de mans de la presidenta de la Cambra de Diputats, Ifigenia Martínez, que li ha lliurat primer el ja expresident Andrés Manuel López obrador, del seu mateix partit, el Moviment Regeneració Nacional (Morena) entre crits de “presidenta, presidenta”.

La nova mandatària ha promès que en el seu sexenni de mandat (2024-2030) “garantirà totes les llibertats, la d’expressió, de premsa, de reunió, de mobilització”. “La llibertat és un principi democràtic i nosaltres som demòcrates, es respectaran els drets humans i mai farem servir la força de l’Estat per reprimir el poble”, ha declarat en el seu primer discurs com a cap d’Estat.

“Respectarem i garantirem la llibertat religiosa, política, social, cultural i sexual de la nostra societat. Qualsevol que digui que hi haurà autoritarisme està mentint”, ha afirmat. Sheinbaum s’ha referit així a les crítiques per la cessió a l’exèrcit del control de la Guàrdia Nacional, un cos de seguretat de 130.000 efectius creat per López Obrardor el 2019 amb la promesa de mantenir-lo sota control civil.“Qui cregui que la Guàrdia Nacional estant a la Secretaria de la Defensa Nacional és militarització està totalment equivocat”, ha dit. Una dels principals reptes del seu mandat serà la seguretat, després d’un rècord de més de 190.000 homicidis durant el sexenni de López Obrador.

Sobre la polèmica reforma del Poder Judicial, que promou l’elecció dels jutges i magistrats per votació popular, Sheinbaum ha negat que tendeixi a l’autoritarisme. “Com ha de ser autoritària una decisió que, en essència, és democràtica i permet que el poble decideixi?”, ha preguntat. La iniciativa ha generat crítiques de diversos organismes internacionals que consideren que posa en risc l’Estat de dret al país.

Segons ella, si l’objectiu de la reforma impulsada seu predecessor, López Obrador, hagués estat controlar el Poder Judicial, hauria proposat una reforma com la del president Ernesto Zedillo (1994-2000), que entre altres coses va reduir el nombre de ministres de 26 a 11. “Això és autoritarisme, nosaltres som demòcrates”, ha reblat. Segons ella, d’aquí a uns anys tothom estarà convençut “que aquesta reforma és la millor”.

En el seu primer discurs, Sheinbaum ha subratllat que a les últimes eleccions “el poble de Mèxic, de manera democràtica i pacífica, va dir fort i clar: És temps de transformació i és temps de dones”. En aquest sentit, ha destacat que “per primera vegada” les dones arriben a conduir els destins de la nació. “I dic arribem, perquè no hi arribo sola, hi arribem totes. Mèxic és un país meravellós, amb un poble extraordinari, som una gran nació”, ha assegurat.

La presidenta mexicana ha reivindicat diverses vegades les fites assolides durant el mandat de López Obrador, en especial els socials, com ara que 9,5 milions de ciutadans van sortir de la pobresa, es van reduir les desigualtats i hi ha més benestar per a la població. “Gràcies a totes i tots, som la dotzena economia del món i la sisena destinació turística. Mèxic és grandiós”, ha proclamat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.