Mèxic
Sheinbaum anuncia una reestructuració del govern mexicà per reduir despeses
A poques hores de convertir-se aquest dimarts en la primera dona presidenta de Mèxic, Claudia Sheinbaum ha anunciat que a principis de 2025 emprendrà una reestructuració completa del govern per reduir despeses.
“Farem un canvi mol important a partir del gener al govern. Llavors, alguns companys i companyes que [ara] entren a algun lloc, doncs després aniran a un altre”, ha explicat als mitjans a l’arribada a l’anomenada casa de transició. Fins ara, l’exalcaldessa de la Ciutat de Mèxic ha nomenat o confirmat les dinou secretaries (ministeris) del govern.
Sheinbaum ha defensat que aquesta reestructuració busca estalvis al pressupost que el Congrés mexicà aprova cada any per a cada dependència a l’interior de l’estructura burocràtica. A més, els canvis pretenen acoblar millor l’executiu als nous programes socials que va prometre en campanya. “Reduirem més la despesa del govern i també canviarem la seva estructura orgànica perquè pugui funcionar millor amb els nous programes”, ha dit.
La imminent presidenta ja ha avançat alguns dels ajustaments en l’administració pública. Entre aquests, que Alimentació per al Benestar concentrarà les activitats de Seguretat Alimentària Mexicana (Segalmex). També ha canviat el nom del Consell Nacional d’Humanitats, Ciències i Tecnologies i l’ha elevat al rang de Secretaria de Ciències, Humanitats, Tecnologia i Innovació (SCHTI).
Els canvis avançats per Sheinbaum segueixen les reformes empreses pel president sortint, Andrés Manuel López Obrador, per simplificar l’administració mexicana, com la supressió de set òrgans autònoms.
Canvi en l’emblema
Una altra novetat anunciada avui per la successora de López Obrador és el nou emblema del govern mexicà, que inclourà el dibuix d’“una jove mexicana”. La presidenta electa ha difós una imatge de l’emblema a les xarxes socials que mostra una noia amb aparença i roba indígena que porta la bandera del país. Segons un comunicat de la seva oficina, “els trets d’aquesta jove són un reconeixement a les dones dels nostres pobles originaris”. “Amb això, el govern de Mèxic manifesta el seu respecte i admiració a les profundes arrels humanistes que identifiquen les ètnies i la seva ancestral resistència a través de les seves llengües, cultures, tradicions i fortalesa llegada pels seus pobles a la història”.
D’altra banda, els greuges relacionats amb la història colonial del país com a territori de la corona espanyola han marcat la cerimònia d’aquest dimarts. Cap representant espanyol assistirà a la presa de possessió de Sheinbaum com a mostra de rebuig per l’exclusió del rei d’Espanya, Felip VI, a l’acte. Sheinbaum ha explicat que no ha convidat el monarca a la investidura perquè aquest encara no ha respost a la carta que López Obrador li va enviar el 2019 on li demanava una disculpa pels excessos comesos durant la conquesta. Al seu torn, el govern espanyol ha optat per no enviar cap representant si no es convidava el rei.
La setmana passada, Sheinbaum va recordar que l’Estat mexicà ja es va disculpar amb els pobles originaris, cosa que va suposar reconèixer les atrocitats dels governs del passat que van voler eradicar els indígenes per aconseguir els seu territori i riqueses naturals. “El perdó engrandeix les nacions, el perdó engrandeix les persones”, va indicar. Segons ella, aquesta disculpa “significa reconèixer i reconèixer significa «mai més», significa no oblidar, i nosaltres no oblidem mai més”.
López Obrador, que ha mantingut algunes desavinences amb l’Estat espanyol durant el mandat que ara acaba, ha assegurat que és Sheinbaum qui ha pres la decisió de no convocar Felip VI. Segons ell, quan Sheinbaum li va plantejar no convidar el monarca espanyol, ell li va respondre que no ho veia necessari. “Però ella, al contrari del que pensen els nostres adversaris, és una dona amb conviccions i va argumentar que en el seu moment es va demanar que oferissin, els invasors europeus, els espanyols, una disculpa per les atrocitats comeses durant la conquesta i en tres segles de dominació colonial”, ha afegit. El ja exmandatari ha assenyalat que el mateix Hernán Cortés, conqueridor espanyol de Mèxic, va reconèixer a les seves memòries que per sotmetre els pobles originaris va fer córrer rius de sang.
Sí que assistiran a la presa de possessió mandataris internacionals com els presidents de Cuba, Miguel Díaz-Canel; del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva; de Xile, Gabriel Boric; de Colòmbia, Gustavo Petro; d’Hondures, Xiomara Castro, i de Guatemala, Bernardo Arévalo, entre altres. Tots ells van ser convidats ahir per la futura presidenta a un sopar previ a la seva investidura juntament amb representants d’altres països. Entre aquests, l’alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors, Josep Borrell; la vicepresidenta del Comitè Permanent de l’Assemblea Popular Nacional de la República Popular de la Xina, Tie Ning, i la primera dama dels Estats Units, Jill Biden, que encapçala la delegació nord-americana. Biden ha destacat l’“entusiasme” que ha percebut a Mèxic per l’arribada de la primera dona presidenta al país.
Segons una enquesta publicada aquest dilluns per De las Heras Demotecnia, el 75% dels mexicans creu que el país estarà millor amb Sheinbaum com a presidenta. A més, dos terços dels enquestats (66%) pensen que serà una bona presidenta.
La cerimònia d’investidura tindrà lloc avui al Palau Legislatiu de San Lázaro, on López Obrador li lliurarà la banda presidencial. Després, els presidents dels països convidats es traslladaran al Palau Nacional de Mèxic per a la salutació i la foto oficial.