guerra a europa
Putin amenaça amb l’arma nuclear si s’autoritza l’ús d’armes de llarg abast a Ucraïna
L’anunci coincideix amb la visita als Estats Units del líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, qui presentarà aquest dijous al cap de la Casa Blanca, Joe Biden, el seu pla per a la victòria
El president rus, Vladímir Putin, ha llançat un “avís” nuclear a Occident perquè no autoritzi a Ucraïna l’ús de míssils de llarg abast, amb l’aprovació d’una nova doctrina que permet respostes nuclears a atacs convencionals contra els territoris de Rússia i Bielorússia.
“És un avís que adverteix de les conseqüències en cas que aquests països participin en un atac contra el nostre país per diversos mitjans, no obligatòriament nuclears”, ha dit aquest dijous Dmitri Peskov, portaveu presidencial, en la seva roda de premsa telefònica diària.
Putin va donar anit l’ordre d’introduir canvis en la doctrina nuclear pel fet que la situació politicomilitar en el món “està canviant activament”, la qual cosa propícia l’aparició de “noves fonts d’amenaça militar i riscos per a Rússia i els seus aliats”.
L’anunci coincideix amb la visita als Estats Units del líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, qui presentarà aquest dijous al cap de la Casa Blanca, Joe Biden, el seu pla per a la victòria, que inclou garanties de seguretat i el subministrament d’armament per a derrotar a Rússia.
Resposta a l’OTAN
Putin ja havia suggerit feia diversos mesos aquesta possibilitat, però no es va decidir a anunciar la nova doctrina fins que Moscou va concloure que, en realitat, l’OTAN ja va prendre fa molt temps la decisió política de permetre que Kíiv colpegi objectius en territori rus amb els seus míssils.
El passat dimecres, durant la reunió del Consell de Seguretat de Rússia, va destacar que “es va ampliar la categoria d’Estats i aliances militars” i “el llistat d’amenaces militars” contra les quals es duran a terme “accions de dissuasió nuclear”, en al·lusió a la tríada russa (míssils intercontinentals, submarins atòmics i avions estratègics).
Sobre aquest tema, Peskov ha explicat avui que la nova doctrina va dirigida “als països inamistosos”, en al·lusió als membres de l’OTAN, a més del Japó i Austràlia, entre altres.
A més, el portaveu va esmentar com a arguments per al canvi “la confrontació sense precedents provocada per la participació directa dels països occidentals, incloses potències nuclears, en el conflicte d’Ucraïna” i “els elements de tensió que s’acumulen a les nostres fronteres”.
Això sí, no va confirmar que la nova doctrina suposi ni un augment de l’arsenal estratègic ni un ràpid assaig nuclear per part de Rússia, encara que Moscou sí ha preparat un polígon militar que va ser l’escenari en 1990 de l’últim assaig atòmic soviètic.
Amb tot, el diari ‘Kommersant’ precisa en la seva anàlisi que aquesta opció ja va ser introduïda per Rússia en 1995 i, de fet, podia permetre-li recórrer a aquest armament contra les tropes ucraïneses per penetrar a l’agost a la regió russa de Kursk.
Per primera vegada, el document al·ludeix no sols a l’aviació i a aparells hipersònics enemics, sinó també a drons, un instrument de guerra que ha adquirit una gran popularitat en els últims anys.
Ucraïna i la UE rebutgen les amenaces
La presidència ucraïnesa no va trigar a respondre al que va titllar de “xantatge nuclear”, amb l’argument que és l’únic instrument d’intimidació al món del qual disposa el Kremlin.
Mentrestant, la Unió Europea ha rebutjat aquest dijous “enèrgicament” les amenaces i ha recordat que simplement és “la continuació d’un comportament molt irresponsable i inacceptable per part de Putin”. “No és la primera vegada que Putin juga amb el seu arsenal nuclear”, ha assegurat Peter Stano, portaveu comunitari d’Exteriors, en roda de premsa.