guerra a europa
El Kremlin es mostra disposat a estudiar el ‘pla de la victòria’ de Zelenski
Moscou no negociarà cap pla de pau que no es basi en les condicions plantejades a mitjan juny pel president Vladímir Putin
El Kremlin s’ha mostrat aquest dilluns disposat a estudiar l’anomenat ’pla de la victòria’ que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, té previst presentar aquesta setmana durant el seu viatge als Estats Units.
“Quan hi hagi alguna informació per mitjans oficials, nosaltres, per descomptat, l’estudiarem amb deteniment”, ha dit Dmitri Peskov, portaveu presidencial, en la seva roda de premsa telefònica diària.
Peskov ha subratllat que, de moment, els mitjans han publicat informació “contradictòria” sobre el contingut del pla. “Tot això ens ho prenem amb molta cautela”, ha agregat.
Zelenski ha començat aquest dilluns un viatge als Estats Units durant el qual presentarà aquest ’pla de la victòria’ al president, Joe Biden, així com als dos candidats a la Casa Blanca, Kamala Harris i Donald Trump.
Segons la premsa, el pla inclou garanties de seguretat; un programa d’assistència econòmica; el compromís per a futurs subministraments d’armament, inclòs míssils de llarg abast, i pressions diplomàtiques perquè Rússia accepti asseure’s a negociar un arranjament pacífic del conflicte.
Per la seva banda, la portaveu del ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova, va assegurar dissabte passat que Rússia no participarà en cap cimera de pau per a Ucraïna que es basi en la fórmula proposada pel president ucraïnès.
“Els representants de Rússia no han participat ni participaran en cap reunió del procés de Bürgenstock (ciutat suïssa on es va celebrar la primera cimera per a la pau a Ucraïna sense participació russa). Aquest procés no té res en comú amb la cerca de solucions”, va afirmar en un comunicat.
No obstant això, va matisar que Rússia no rebutja “una solució politicodiplomàtica de la crisi” que es basi en les condicions plantejades a mitjan juny pel president Vladímir Putin.
Putin va proposar a Kíiv que retiri les seves tropes de les quatre regions annexionades per Moscou (Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia) i renunciï als seus plans d’ingressar en l’OTAN, a canvi d’un immediat alto el foc i el començament de negociacions de pau.
Segons tots els experts Rússia no mourà fitxa amb vista a unes possibles negociacions de pau amb Ucraïna fins que expulsi definitivament a les tropes enemigues de la regió fronterera de Kursk, on van penetrar el passat 6 d’agost.